PREDSJEDNIŠTVO BiH Uoči sutrašnje sjednice

Komšić ponovio: Na sutrašnjoj sjednici neću dati podršku imenovanju Tegeltije

Dodik ima problem s poštivanjem zakona

Fena

Predsjedništvo BiH

Foto: Avaz


Imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Sazivanje sjednice ponovo je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije održana jer nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. avgusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara".

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. avgusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi Godišnji nacionalni plan (ANP).

I Komšić i Džaferović više puta su istaknuli da nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije, a u međuvremenu Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Tegeltije.

Ovim aktima potvrđeno je da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, odnosno da on ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovio je danas da na sutrašnjoj sjednici neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom na to da se, ističe, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a.

Podvukao je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

- Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH - pojašnjava Komšić.

Jasno je kazao da ne postoji nikakva šansa da glasa za mandatara prije negoli se dostavi ANP-a, jer će, naglašava, postupati po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. 

Stav na sjednici Predsjedništva o imenovanju Tegeltije neće mijenjati ni Džaferović, najavljuje, jer bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti njegovu podršku.

- Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara - istaknuo je ranije Džaferović.

I dok Komšić i Džaferović podsjećaju da usvajanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u, Dodik se poziva na Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, dokument koji su usvojili poslanici Narodne skupštine RS, koji mu, kaže, daje legitimitet da ne pristaje na dogovore u vezi s NATO-om.

Bez obzira na ovakve nepromijenjene stavove članova Predsjedništva BiH, za utorak, 27. avgust, zakazana je sjednica Predsjedništva sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na