PARLAMENT BIH

Arnaut pitao Vukoju: Zašto ne zakažete sjednicu Istražne komisije za stanje u pravosuđu

Povjerenje građana u pravosudni sistem rapidno opada

Damir Arnaut. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

26.8.2019

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je odgovor od sekretara ovog doma Marina Vukoje (HDZ BiH) zbog čega još nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražne komisije Predstavničkog doma koja je uspostavljena sa zadatkom da istraži stanje u pravosuđu s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU.

Arnaut je u svom dopisu podsjetio da je Predstavnički dom ovu istražnu komisiju osnovao prije tačno dva mjeseca, 26. juna, te da je imenovao njene članove na način da je klubove poslanika zadužio da dostave imena članova komisije, a ne samo prijedloge, te da je u propisanom roku dostavljen dovoljan broj članova, uključujući i entitetsku zastupljenost. 

Kao predlagač zaključka, Arnaut je od Vukoje tražio odgovor zašto još nije ispunio svoju obavezu iz člana 30. stav (3) Poslovnika koji nalaže da "prvu sjednicu komisije saziva sekretar Doma".  

On je naglasio da je Istražna komisija osnovana s ciljem napretka naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji te da je takav potez rezultat obaveze Parlamentarne skupštine BiH da igra ulogu u osiguranju odgovornosti javnih institucija pred građanima BiH, kao i da razmatra rad pravosudnog sistema, bez utjecanja na pojedinačne slučajeve. 

Arnaut ističe i kako značajna većina nosilaca pravosudnih funkcija pošteno, predano i profesionalno obavlja svoj posao, ali da povjerenje građana u pravosudni sistem rapidno opada zbog sistemskih manjkavosti čije je saniranje dužnost i obaveza Parlamentarne skupštine BiH, te da su brojni međunarodni partneri, uključujući Ambasadu SAD i Misiju OSCE-a, pozdravili uspostavu ove istražne komisije i istakli da je ovakva uloga Parlamenta ključna za sistem provjera i ravnoteže u demokratskom društvu.  

- S obzirom na to da Predstavnički dom ne može vršiti ovu svoju važnu ulogu sve dok Vi, kao sekretar Doma, ne ispunite svoju poslovničku obavezu i ne sazovete prvu sjednicu Istražne komisije, molim odgovor zašto to još niste učinili - zaključuje Arnaut u svom upitu Vukoji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.