INICIJATIVE

Majke Srebrenice kandidirati za Nobelovu nagradu, na obilježavanju 25. godišnjice genocida državnici iz cijelog svijeta

Organizacioni odbor. Fena

Fena

26.8.2019

U sjedištu Vlade Federacije BiH održan je završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica na kojem je zaključeno da je dobra bila ovogodišnja organizacija, zbog čega su upućene zahvale Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, sarajevskim općinama i drugim institucijama i organizacijama koje su pružile podršku.



Organizacijske pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Organizacijske pripreme za obilježavanje 25. godišnjice već su počele jer se radi o obimnom poslu u koji pored postojeće organizacije treba uključiti i Savjet organizacionog odbora.

- Zato smo danas inicirali da se formira ovaj Savjet na državnom nivou u čijem sastavu bi bili bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, jedan od Bošnjaka iz Vijeća ministara BiH, potpredsjednici FBiH i RS, federalni premijer, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i drugi. U tom pogledu obavili smo nekoliko razgovora i nadamo se da nećemo imati problema - rekao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić.


Drugu inicijativu predstavila je predsjednica Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić govoreći da su članovi Organizacionog odbora saglasni da se predloži da majke Srebrenice dobiju Nobelovu nagradu za mir.

- Osim toga, u toku je projekat u okviru kojeg smo u 25 glavnih gradova svijeta uputili prijedlog da po jednu ulicu nazovu po žrtvama genocida. Podršku u tom cilju dobili smo iz Berlina, Washingtona i još nekih gradova - kazala je Subašić dodajući da će se na obilježavanja 25. godišnjice pozvati državnici iz cijelog svijeta - kazala je Subašić.

Predstavnik Vlade FBiH Mirsad Bajrić potvrdio je da će Vlada FBiH nastaviti pomagati organizaciju obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica u finansijskom, materijalnom i kadrovskom smislu, kao i da će ostati potpora održivom povratku u tom dijelu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.