INTERVJU

Šarović: Ne vjerujem da će doći do imenovanja Zorana Tegeltije, sjednica je isforsirana i zakazana da se desi krah

Najgore mandatarenje u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa

Mirko Šarović. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

26.8.2019

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je kako ne vjeruje da će doći do imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH. U intervjuu za BN TV, Šarović je naveo kako je ovo prema svemu "najgore mandatarenje u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa". 

- Prije svega kroz šta se prošlo u prethodnih deset mjeseci sve ukazuje da će prijedlog za imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara propasti. Drugačiji ishod bio bi veliko iznenađenje i čini se da je ova sjednica Predsjedništva BiH više isforsirana i zakazana da se taj krah desi nego što je plod pripreme za finalizaciju jednog ovako važnog pitanja - odgovorio je Šarovića na pitanje šta očekuje od sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.


On je naveo da je bilo je i dužih perioda traženja parlamentarne većine, ali da "većih tenzija i razmimoilaženja kod već formirane i ozvaničene parlamentarne većine dosad nije viđeno".

- Кljuč krize leži u visoko postavljenim ciljevima budućih partnera koji su međusobno suprostavljeni. Između pregovaračkih pozicija da mandatar ne mora da ima bilo kakav program već treba samo da uzme svoj dio plijena i zahtjeva da budući saziv Vijeća ministara kao prioritet treba da zemlju vodi ka NATO-u je duboka provalija na kojoj je teško sagraditi bilo kakve mostove - kazao je Šarović.


Šarović je ocijenio kako izlaz iz ove krize, prije svega, trebaju ponuditi akteri koji su u ovom desetomjesečnom neuspješnom pregovaračkom procesu ili da se definitivno raziđu.

- Da li taj skoro vidljivi razlaz znači samo sa mandatarom Zoranom Tegeltijom, ili je to kraj postojanja parlamentarne većine, znat ćemo tek nakon 5. septembra - rekao je Šarović.

On je kazao i kako komunicira sa Miloradom Dodikom "ali ne tako često".

- U par navrata telefonom smo razgovarali oko Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom i o pitanju potezanja vitalnog interesa pred Narodnom skupštinom RS oko Pelješkog mosta - istakao je Šarović.

A može li se očekivati saradnja SDS-a i SNSD-a i može li se desiti ako Tegeltija ne bude imenovan da to mjesto pripadne Vama sa ili bez SNSD-a, Šarović kaže da ovaj pregovarački proces u narednim danima treba da privedu kraju uspješno ili neuspješno SNSD-e, SDA i HDZ koji imaju i najveći koalicioni kapacitet za tako nešto, prenosi BN TV.

- O okolnostima koje će nastupiti poslije prerano je u ovom trenutku komentirati. Ne bi bilo politički mudro govoriti o stvarima koje se još nisu desile i praviti planove na iishode koji su još uvijek u potpunoj magli - kazao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.