REAKCIJE

SBB Bugojno o gašenju NK Iskra: Brend grada je brutalno omalovažen

Lakše je sredstva izdvajati na sumnjiva udruženja i lokalne turnire, jer se tu mogu ubrati politički poeni i glasovi

Neodrživo stanje u bugojanskom sportu. Avaz

Piše: A. M. / Avaz.ba

26.8.2019

Dosta bure u bugojanskoj javnosti izazvala je najava da će se NK Iskra nakon više od 70 godina postojanja ugasiti. Tim povodom saopćenjem za javnost oglasio se Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Bugojno

- Sa žaljenjem konstatiramo kako smo bili u pravu kada smo prije izvjesnog vremena konstatirali, da je stanje sporta u našem gradu neodrživo. Primjer za to je katastrofalno stanje u NK Iskra, kojem prijeti najgori scenarij. Pored ove konstatacije, mi smo i predlagali konkretna rješenja, koja nažalost od strane opštinske administracije na čelu sa načelnikom Opštine, vladajućom većinom u OV i Sportskim savezom nikada nisu naišli na plodno tlo. Guranje pod tepih problema u sportu dovelo je do gašenja ženskog rukometnog kluba Iskra, do ispadanja Košarkaškog kluba Iskra u niži rang, i neizvjesnosti u kojem se zbog finansijskih poteškoća nalaze brojni klubovi u Bugojnu. NK Iskra je samo vrh ledenog brijega.

Neodržavanje skupština klubova, kao zakonske obaveze, što je najizraženije na primjeru NK Iskra bili su signal da se nešto treba učiniti. Brend grada je tako brutalno omalovažen i beskrupulozno uništavan da je to za svaku osudu. Pa zar nije bilo jasno kuda ide ovaj klub bogate tradicije kada su mu kao tobože članovi Upravnog odbora natovareni ljudi iz Upravnog odbora Sportskog saveza, kojeg je, uzgred pod svoju papuču dugi niz godina stavio načelnik Opštine, stavivši se i u ulogu predsjednika Skupštine kluba. Ozbiljna skupštinska sjednica u Iskri nije održana dugi niz godina. Danas, se nažalost klubom bavi finansijska policija, a nekada je Iskra služila kao jedan od aduta u predizbornim kampanjama jedne stranke. Danas, kada joj treba pomoći, tih dušebrižnika nema. Nema, jer nema rješenja. Lakše je sredstva izdvajati na sumnjiva udruženja i lokalne turnire, jer se tu mogu ubrati politički poeni i glasovi.

Dalo bi se analizirati još mnogo toga negativnog vezano za NK Iskra, ali smatramo kako za to nema potrebe. Zato predlažemo :

- da općinska administracija na čelu sa načelnikom općine, predstavnici Sportskog saveza, predstavnici općinske većine i drugih zainteresiranih političkih subjekata hitno pristupe stvaranju minimuma uslova za takmičenje u prvenstvu Druge nogometne lige Federacije BiH, a da se u narednom periodu u formi stalnog djelovanja radi na otklanjanju uočenih i sigurno brojnih nedostataka u ovom klubu.

Iznaći rješenja za nekoliko tužbi koje opterećuju klub i što je jedan od razloga agonije u koju je Iskra upala. Pokušati u otvorenom razgovoru naći pravu riječ sa ljudima, koji su u proteklom periodu tuživali Iskru. Mislimo kako tu ima prostora za razgovor i da je ranije nedostajalo adekvatne komunikacije.

Smatramo, kako je to jedini pravi način prevazilaženja dugogodišnjih problema u ovom klubu, koji je podsjećamo iznjedrio veliki broj bh fudbalskih reprezentativaca i bio jedan od sedam klubova iz BiH, koji je nastupao u Ligi Jugoslavije. Danas samo Iskra ne nastupa u elitnom razredu nogometa u našoj zemlji. Ostalih šest se takmiči u Premijer ligi BiH.

Zato bi sve drugo bio neželjeni scenarij, a stvaranje novog subjekta u vidu preimenovanja kluba i start iz najnižeg ranga takmičenja je nedopustivo. Smatramo, kako to sportska javnost u Bugojnu ne smije dozvoliti i bićemo na strani onih koji se protive scenariju gašenja NK Iskra - piše u saopćenju OO SBB Bugojno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.