SASTANCI

Razgovarali Crnadak i Vigemark: Formiranje vlasti od ogromnog značaja za nastavak evropskog puta

Glavna odgovornost na domaćim političarima, ali i EU

Piše: I. K. / Avaz.ba

26.8.2019

Vigemark u oproštajnoj posjeti kod Crnatka. MVPBiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evrpske unije u BiH Larsa Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark).

Glavne teme razgovora bile su aktuelna politička situacija i nastavak evropskog puta BiH. 

Crnadak je istakao kako je formiranje vlasti od ogromnog značaja za nastavak evropskog puta i provođenje reformi te je izrazio nadu da će sporazum koji su, uz podršku Evropske unije, potpisali SNSD, HDZ i SDA biti sproveden do 5. septembra, kako su se i obavezali, i da će vlast biti ubrzo formirana. 

On je također naglasio i da u BiH postoji konsenzus u vezi s članstvom u Evropskoj uniji, te da je to najvažniji vanjskopolitički cilј BiH. 

Govoreći o provođenju reformi i nastavku evropskog puta BiH, Crnadak je naglasio da je glavna odgovornost na domaćim političarima, posebno onima koji su preuzeli na sebe obavezu formiranja vlasti na državnom nivou. 

Dio odgovornosti je i na strani Evropske unije, tvrdi Crnadak. Neophodno je, kako kaže, da EU snažnije insistira na provođenju standarda i evropskih vrijednosti, kao i pravila ponašanja. 

Posebno je važno, naglasio je, da se ne tolerira visok nivo korupcije i da što prije, uz podršku Evropske unije, budu provedene izborne preporuke iz Izvještaja Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine. 

Crnadak je, naposlijetku, izrazio uvjerenje da je evropski put BiH nezaustavlјiv i da će u što skorijem vremenu biti usvojen akcioni plan za provođenje 14 preporuka iz izvještaja Evropske komisije, te da će se početi s njegovom realizacijom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.