APSURDI Oglasili se saopćenjem za javnost

Iz inspekcije poručili da ne mogu otkriti uzrok trovanja u „Ajdinovićima“

Nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije, kažu iz inspekcije

D. Pa. / Avaz.ba

Ajdinovići: 18 djece završilo u bolnici sa simptomima trovanja

Foto: Avaz


Nakon što je čak 18 djece završilo u bolnici sa simptomima trovanja, a nakon boravka na pripremama i konzumiranja hrane i pića u Centru „Ajdinovići“, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK oglasila se saopćenjem za javnost u kojem su poručili da „nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije“. 

Kako su pojasnili,po nalogu dežurnog tužitelja Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci.

- Prema našim saznanjima mikrobiološko ispitivanje uzoraka nije završeno Imajući u vidu da je inspekcijski nadzor izvršen na zahtjev PS Olovo, te da su uzorci za mikrobiološko ispitivanje uzeti po nalogu dežurnog tužitelja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka, neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije – poručili su iz inspekcije.

Još su istakli da su inspekcijskim nadzorom izvršene u provjere tehničkih uvjeta skladištenja i poštivanja hladnog lanca, provjere dokumentacije o sljedivosti zaprimljenih sirovina i hrane životinjskog porijekla kod subjekta nadzora, te su uzeti uzorci hrane životinjskog porijekla.

- Uzorci su uzeti, po nalogu dežurnog tužitelja Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona – kažu iz inspekcije.

U narednim danima, a dok raste broj djece koja ima stomačne tegobe nakon konzumiranja hrane i vode u „Ajdinovićima“, bit će interesantno pratiti hoće li rezultate ispitivanja uzoraka saopćiti iz Tužilaštva ZDK.

Inače, posebno je šokantno da se, očigledno, kriju rezultati analiza iako se radi o podatku od javnog interesa uzme li se u obzir da u ovom Centru godišnje boravi na hiljade djece i posjetilaca.

NA VRH

Podijeli članak na