VLAST

Nova sjednica Predsjedništva BiH, stavovi nepromijenjeni: Sve je isto, opet njega nema

Komšić i Džaferović nisu promijenili stav da prvo ide ANP pa mandatar, ali nije ni Dodik da ANP neće biti poslan

Dodik, Komšić i Džaferović: Ista meta, isto odstojanje. Avaz

Piše: M. R. S.

27.8.2019

Sve je isto! Kratki je komentar predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na naš upit prije sjednice jesu li se stavovi o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH približili.

Raniji zakoni

Dakle, niti je Milorad Dodik pristao na slanje Godišnjeg nacionalnog programa u NATO, niti su Komšić i Šefik Džaferović pristali imenovati Zorana Tegeltiju ako se u Brisel ne pošalje ovaj dokument. 

Komšić je ranije, zajedno s Džaferovićem, istakao da mu ne pada na pamet da pristane na bilo kakvo imenovanje dok ne budu ispoštovani raniji zakoni koje je donijelo Predsjedništvo BiH, a tiču se integracija u NATO.

Dodik je, kao što su i njegovi bliski saradnici jasno istakli, rekao da ni on svoj stav neće mijenjati – nema slanja ANP-a. 

U tom kontekstu, današnja sjednica Predsjedništva ne može izroditi ništa novo, osim potvrde da je sve isto, njega (ANP-a ili Tegeltije) i dalje nema. 

Čeka rasplet

Dok se jasno trasira put u nastavak krize, vlasti iz SNSD-a poručuju da imaju pripremljene odgovore, a iz SDS-a, čini se, nestrpljivo čekaju rasplet situacije.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović opet je dao do znanja da je spreman uletjeti na mjesto SNSD-a, ali da li bi to značilo da će pristati na slanje ANP-a, još nije poznato.


Tegeltija prošao provjere

Prošle sedmice stigla je potvrda da je Zoran Tegeltija prošao provjere SIPA-a i CIK-a te da nema smetnji da bude imenovan za šefa državne vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.