ZVORNIK

Zatvoren granični prijelaz između BiH i Srbije preko Drine

Radovi će trajati 12 mjeseci, planirano je da izvođač radova za tri mjeseca uradi glavne radove nakon kojih bi most bio otvoren za pješake

Most kralja Aleksandra I Karađorđevića. Arhiv

Srna

27.8.2019

Most kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, od danas će biti zatvoren za saobraćaj zbog rekonstrukcije, najavljeno je danas iz zvorničke Gradske uprave.

Saglasnost za zatvaranje mosta, koji je granični prijelaz između BiH i Srbije, u trajanju od tri mjeseca dali su nadležni organi obje zemlje.

Most će biti zatvoren dok budu izvođeni neki od radova koji most čine nesigurnim za pješake.

Grad Zvornik će zajedno s Općinom Mali Zvornik osigurati autobus koji će saobraćati na relaciji Karakaj - Zvornik, odnosno Mali Zvornik - Novi most u Karakaju, a koji će pomoći građanima oba grada da prelaze s jedne na drugu obalu.  

Iz Gradske uprave Zvornik pozivaju građane da budu strpljivi dok traju radovi, jer je rekonstrukcija mosta neophodna.

Vlada Srbije izdvojila je 600.000 eura za rekonstrukciju ovog mosta na kojem će u prvoj fazi radova biti obuhvaćeno skidanje sadašnje kolovozne mase i asfaltiranje gazeće površine mosta.

Ugovorom koji su potpisali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Miroslav Lazarević, direktor zvorničke firme "Enikon gradnja", koja izvodi radove, predviđeni su pjeskarenje metalne konstrukcije mosta, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija jednog nosivog kamenog stuba, farbanje metalne konstrukcije i postavljanje rasvjete.

Prema tenderu, radovi će trajati 12 mjeseci, a planirano je da izvođač radova za tri mjeseca uradi glavne radove, nakon kojih bi most bio otvoren za pješake, dok bi u preostalom periodu bili izvođeni radovi koji neće utjecati na sigurnost građana koji koriste ovaj granični prijelaz.

Most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra I Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine.

Tadašnja općina Zvornik odlučila je da od toga dana most bude nazvan po ktitoru - kralju Aleksandru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.