SARAJEVO

Delegacija EU u BiH pozvala bh. političke lidere da osiguraju mirno održavanje povorke ponosa

LGBTI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji

Delegacija EU se oglasila povodom povorke ponosa. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.8.2019

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini je pozdravio opredjeljenje vlasti Kantona Sarajevo da osiguraju mirno održavanje prve LGBTI povorke ponosa u Sarajevu 8. septembra 2019. godine. 

- EU stoji uz LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. LGBTI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 


Oni su pozvali sve političke lidere i vlasti da se suzdrže od izjava koje podrivaju temeljna prava i pomognu osigurati da se povorka održi dostojanstveno i mirno, uz poštivanje ljudskih prava svih građana BiH.

- Povorka ponosa predstavlja priliku za BiH, koja se ponosi time što je otvorena i multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih individua, da pokaže toleranciju i poštovanje za različitosti. Ured EU u BiH podsjeća da mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU identificira među ključnim prioritetima zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, uključujući LGBTI osoba - navedeno je u saopćenju.

Iz Delegacije EU u BiH su napomenuli i da su prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja ključni elementi funkcionalnog demokratskog društva koje trebaju osigurati vlasti, te su od ključne važnosti za napredak bilo koje države koja teži ka članstvu u EU.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.