DOBRO DJELO

Gradi farme na kojima će se proizvoditi zdrava hrana, a ulagat će i u etno-turizam

Javnosti poznat po humanom činu, kada je ponudio smještaj i pomoć građanima koji su pretrpjeli poplave u maju

A. Memišević

27.8.2019

Ulaže u stočarstvo u Zavidovićima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Armin Imamović je zavidovićki privrednik koji već dvadesetak godina ima građevinsku firmu u italijanskom gradu Breši. Uspješna firma zapošljava do tridesetak radnika porijeklom iz BiH, uglavnom iz Zavidovića.

Međutim, već pet godina Imamović radi na projektu koji podrazumijeva bavljenje stočarstvom u širem obimu.

Naime, u toku je izgradnja farmi krava, ovaca, koza te konja. Farme se nalaze u mjestima Stog i Klek, a dio životinja je već smješten u prostor čija dogradnja teče punom parom.

Projekt je finansijski itekako zahtjevan, kaže Imamović, jer se godinama poslovi u Zavidovićima finansiraju italijanskim kapitalom, a povrat se može očekivati tek kroz pet ili 10 godina. Ipak, ni u jednom trenutku nije imao dilemu da li investirati u svojoj općini i baš u ovaj segment privrede. Siguran da je budućnost u poljoprivredi i stočarstvu, Imamović je ušao u rizik za koji su mnogi na početku smatrali da je ludost.

- Do sada je uloženo oko milion i po maraka, a još toliko treba da se kompletan projekt privede kraju. Kupljeno je oko 70 duluma zemljišta. Uvjeti za bavljenje stočarstvom su idealni, od pašnjaka, izvorske vode do infrastrukture. Konačan cilj je proizvodnja novih grla te proizvodnja sira i mlijeka - kaže Armin.

Imamović za sada posjeduje otprilike trećinu planiranog kapaciteta stoke, 118 koza i 316 ovaca, te četrdesetak grla krava, teladi, sedam konja.

Sve životinje su rasne, a posebna pažnja se poklanja njihovoj ishrani i sve je na prirodnoj osnovi.

Naš sagovornik se kritički osvrnuo na činjenicu da je na selima danas minimalna proizvodnja mesa i mlijeka.

Trenutni problem je nedostatak radne snage. Poslove na farmi vodi Kasim Ibrišimović s još tri radnika, što je nedovoljno, pa poslovi traju duže nego što je prvobitno bilo planirano. Radnici kažu da, gazda čim je na farmi, sve poslove radi zajedno s njima. Nažalost, dobra plaća i uvjeti više nisu mjerilo interesa za radnike.

U narednih godinu ili dvije na prostoru koje je sada veliko gradilište bit će farme na kojima će posao biti osiguran za najmanje dvadesetak radnika.

Etno-selo na Kleku, čija izgradnja treba početi, već naredne godine će imati u ponudi i rekreativno jahanje konja. Posebna ponuda će biti rehabilitacioni segment za djecu s poteškoćama u razvoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.