PREDSJEDNIŠTVO BIH

Džaferović: Ako ne bude dogovora, Dodik je rekao da će NSRS odlučiti o povlačenju nadležnosti BiH

Šefik Džaferović. S. Saletović

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.8.2019

Sva tri člana Predsjedništva BiH saglasila su se da ne treba biti održana današnja sjednica Predsjedništva BiH, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima nakon što je otkazana vanredna sjednica. 

On je naveo kako je razlog zbog kojeg misli da nije trebalo ni zakazivati sjednicu ni podnositi zahtjev za održavanje sjednice taj što se nisu stekli uvjeti, "nisu raščišćene stvari za ANP i ostavljen je prostor za dogovor u narednih nekoliko dana da se pokuša naći rješenje''.  

- Rješenje je dogovor oko usvajanja i slanja ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, što uopće nije sporna stvar ni kada je u pitanju politička stranka ni kada je u pitanju kandidat. Ponavljam, suština je što ne postoji spremnost kod gospodina Dodika da se poštuju svi zakoni ove zemlje. Dakle, moraju se poštivati svi zakoni ove zemlje i Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva o MAP-u iz 2009. godine, naravno i Zakon o Vijeću ministara. To sve skupa je jedan paket i iz njega nije moguće uzimati ono što vam odgovara, a odbacivati ono što vam ne odgovara – rekao je Džaferović. 


Niko nikome ne može da prijeti

On je kazao da svi mogu imati različite poglede na trenutna rješenja donesena na nivou države, ali dok se ne dogovorimo da imamo druga rješenja, odnosno dok institucije to ne verificiraju, važe rješenja koja su danas na snazi i ona se, kako je kazao, moraju poštovati.

- To je suština onoga što je bilo na današnjoj sjednici. Gospodin Dodik je rekao, ukoliko ne bude rješenja do 5. septembra vezano za ova pitanja, da će onda biti sazvana Skupština RS i da će se na toj sjednici Skupštine razmatrati povlačenje saglasnosti za nadležnosti BiH vezano za pitanja odbrane, pitanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje. Ja sam kazao da u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i niko nikome ne može da prijeti. U ovoj zemlji svi moramo poštovati zakone, da to neće biti dobar potez, naprotiv, bit će to vrlo loš potez koji neće moći proizvesti nikakve formalne posljedice zato što su to nadležnosti koje su prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio Parlament BiH. Bez odluka sva tri ova parlamenta nije moguće ništa promijeniti, može samo da poremeti odnose unutar BiH – kazao je Džaferović.

Džaferović: Nema dileme. S. Saletović

Džaferović je rekao i kako je sugerirao da se to ne čini te da će se vidjeti „kako će se stvari dalje odvijati''. On je istakao i kako smatra da je sporazum potpisan 5. avgusta dobar te da je potpuno jasno kazano da su se svi obavezali da poštuju zakone i odluke institucija BiH.

- Spominje se unapređenje NATO puta BiH, spominje se NATO integracijska komisija koja treba da priprema nacrte i prijedloge koji će biti dostavljani NATO-u. Dakle, sve to, kad pogledate, potpuno je jasno za onog ko to hoće da tumači dobronamjerno, da je tu sadržan i ANP, tako da za mene tu nema nikakve dileme. Inače, ja sam bio na tim pregovorima kada je potpisan sporazum i, da nisam bio uvjeren da se tu nalazi i ANP, vjerovatno bi onda i drugačiji ishod bio, iako ja nisam potpisnik. Predsjednik Izetbegović (Bakir) je potpisnik tog sporazuma – kazao je Džaferović.

Na pitanje novinara da li je otkazivanje sjednice "kupovina vremena", on je rekao i kako se ne radi ni o kakvoj kupovini vremena, te da niko ne bi bio sretniji od njega da se ovaj posao završio "dva-tri mjeseca nakon izbora".

- Ovo pitanje trebate postaviti onima koji su počeli, onog momenta kada smo trebali da uspostavljamo vlast u BiH, da priječe put Bosne i Hercegovine i daju izjave da neće da poštuju zakone koji važe u ovoj zemlji. To pitanje, prije svega, njima treba da postavite. Ja kažem, po ko zna koji put ponavljam, već sam postao dosadan, ali ja mislim da boljeg argumenta nema kojim se može objasniti to da smo svi u ovoj državi, i institucije, i svaki građanin ove zemlje, pa i političari i funkcioneri dužni poštovati zakone i odluke koji su na snazi u ovoj zemlji – kazao je Džaferović.

NATO put u interesu BiH

On je rekao i kako je oko ovih pitanja postignuta saglasnost, te da je to nešto oko čega je provedena procedura u institucijama Bosne i Hercegovine i što je važeće.

- Niko ne treba da gaji ambiciju da unilateralnom akcijom, jednostranom akcijom, može da promijeni bilo koju odluku državnih institucija. To je moguće uraditi jedino onda kada institucije koje su to donijele kao rješenje, urade i kada bi eventualno takvu odluku promijenile. Ja mislim da je NATO put u interesu cijele BiH, u interesu cijelog regiona, NATO je mir, NATO je stabilnost, jačanje ekonomije ove zemlje, NATO je jednostavno prosperitet za cijelu Bosnu i Hercegovinu, sve njene dijelove, sve njene narode i građane. Druga je stvar kakva se percepcija pokušava uspostaviti u entitetu Republika Srpska, ali to je sada pitanje političara koji to pokušavaju da urade - zaključio je Džaferović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.