ISTOČNO SARAJEVO

Dodik: Politički predstavnici Bošnjaka žele potpunu majorizaciju Srba i Hrvata

Milorad Dodik je otišao iz zgrade Predsjedništva BiH

Dodik: SDA nije naš protivnik. S. Saletović

Piše: Sl. M./ Avaz.ba

27.8.2019

Nakon otkazane sjednice, novinarima su se obratili Šefik Džaferović i Željko Komšić. Milorad Dodik otišao je iz zgrade Predsjedništva BiH i u toku je njegova konferencija za novinare u Istočnom Sarajevu. 

On je rekao da mu je drago što su sa svih nivoa pozitivno reagirali kada su lideri potpisali sporazum 5. avgusta, u uvjerenju „vjerovatno neosnovanom da ćemo uspjeti nešto da završimo“.

- Ostala dva člana Predsjedništva često spominju ustavnost i zakonitost i navodno su to osnovne vrijednosti koje oni zastupaju, što bi trebalo da znači da ostali koji su u procesu, to znači mi, nismo za ustavnost i zakonitost – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva iz reda Srba potom je upitao „gdje u Ustavu Bosne i Hercegovine piše da postoji nadležnost BiH za odbranu, finansije, Sud i Tužilaštvo...“

- Gdje piše u Ustavu BiH da Bosna i Hercegovina ima pravo obavještajno-sigurnosne agencije, kao što su OSA i SIPA, nigdje to nema u Ustavu i nigdje to nije napisano i trebalo bi da znači da zakoni koji reguliraju te oblasti nisu ustavni i to bi trebalo da znaju oni koji se stalno pozivaju na neku dosadnu priču, izlapjelu, o tome kako su oni nešto za zakonitost u ovoj zemlji i kako su oni koji se bore za Ustav – kazao je Dodik.  

Istovremeno, kako je kazao, oni krše zakonske propise. 

- Oni, u međuvremenu, neće da prihvate da je kršenje zakona činjenica da je Zakonom o Vijeću ministara propisano da 22 dana, odnosno 15 dana nakon održavanja sjednice i izbora Kolegija Predstavničkog doma, Predsjedništvo mora imenovati kandidata. To je trebalo da se desi u decembru . Da li je zakonito i ustavno u ovoj zemlji da jedna ličnost bude predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma i nemojte više da nam pričate o ustavnosti i zakonitosti, jer možemo mnogo stvari da vam kažemo gdje niste dosljedni – rekao je Dodik. 

Dodao je kako se danas u BiH dešava da "Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba, Hrvata tako što su izabrali Komšića, a Srbima tako što ne dozvoljavaju da nakon 10 mjeseci nemaju legitimnog predstavljanja". 

- Naravno da razumijem zašto to rade. Rade to zato što u ovom trenutku sve čelne funkcije u Bosni i Hercegovini, političke i izborne, drže muslimani. Gospodin Zvizdić je predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Vijeća ministara. Gospodin Bakir Izetbegović je predsjedavajući Doma naroda. Gospodin Komšić je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je izabran bošnjačkim glasovima i koji zajedno s Džaferovićem čini jedinstven front u Predsjedništvu - rekao je Dodik.

To je, smatra Dodik, uzurpacija na štetu Srba i Hrvata. 

- Neustvavna, neodrživa, koja Bosnu i Hercegovinu gura u tešku političku i institucionalnu krizu - rekao je Dodik. 

Dodik: Bošnjaci uzurpiraju Srbe i Hrvate. S. Saletović

On je naveo i da je, u skladu sa sporazumom koji je potpisan 5. avgusta, u dva navrata, u dobroj volji i namjeri, predložio da bude održana sjednica Predsjedništva BiH i izvršena imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

- Imajući u vidu da je gospodin Komšić i njegov kabinet, a ne ja, zatražio, kako to predviđa Zakon o Vijeću ministara, da kandidat mora da prođe provjere, dakle Centralne izborne komisije i SIPA-e, krajem prošle sedmice te provjere su stigle, gdje je rečeno da nema nezakonitih mjesta i postoje ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata - rekao je Dodik. 

U tom pogledu, prema riječima Dodika, druga dva člana Predsjedništva saopćila su mu da neće glasati za kandidata i predložili mu da "sjednica Predsjedništva bude povučena". 

- Imajući u vidu situaciju mogućeg preglasavanja u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata, odlučio sam da to povučem, nije bilo drugog izbora. Sada je stanje takvo da ni ova sjednica nije proizvela kandidata. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan uzurpacije svih mjesta u BiH, od mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, Predstavničkog doma, Doma naroda, Predsjedništva BiH, sva mjesta su u okviru bošnjačke nacionalne politike okupljene oko SDA i derogirana su prava Hrvata i Srba - rekao je Dodik. 

U tom pogledu, ističe Dodik, to proizvodi tešku političku situaciju, napominjući da je rok važenja sporazuma tri lidera 5. septembar. 

- Petog septembra ćemo izčiti određene postupke i nećemo dozvoliti da se Srbima i RS uskraćuju politička prava, kako to zamišlja političko Sarajevo, predvođeno SDA. SDA nije nikakav naš partner niti smo mi njima. Ali smo jednako pobjednici u okviru svog naroda. SDA je pobjednik u okviru bošnjačkog naroda, SNSD je pobjednik u okviru srpskog naroda i HDZ je pobjednik u okviru hrvatskog naroda. To nam stavlja odgovornost da pokušamo nešto zajedno da uradimo - rekao je Dodik. 

On je istakao da je novom Vijeću ministara već uzeta godina mandata, što govori o "nakaradnom sistemu". 

- To govori još o nečemu. Bosna i Hercegovina je, kao što svi mogu da vide, svih ovih 10 mjeseci mirna i život funkcioniše. To znači da nam nisu ni potrebne zajedničke institucije, jer nijedna ne radi. Ne radi Vijeće ministara ili je to neka karikatura, Predstavnički dom ne radi jer nema izabrane komisije, Dom naroda ne radi iz razloga koji je već, zna se, ako ne radi Predstavnički dom, ne može da radi ni Dom naroda. Predsjedništvo BiH tek nešto pokušava da radi i naravno, kao što vidite, zakaže se sjednica od 30 tačaka dnevnog reda, od čega se 15 skine, što govori da je ovo institucionalna kriza, politička kriza, kriza u kojoj politički predstavnici bošnjačkog naroda, oličeni u SDA, žele potpunu majorizaciju Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini - rekao je Dodik. 

Između ostalog, pozvao je svoje političke partnere da do 5. septembra imenuju predsjedavajućeg Vijeća ministara te da taj saziv na dnevni red stavi sve prijedloge koji postoje, uključujući i NATO put, napomenuvši da se ANP ne može nametati, jer bi to značilo prejudiciranje članstva.  

- Osnovni princip podjele vlasti je na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, kako je onda moguće da jedna osoba bude dio izvršne i zakonodavne vlasti (Denis Zvizdić, op. a.) Ovo je zemlja apsurda i moglo bi da se izrodi u jednu ozbiljnu krizu. BiH veoma loše funkcionira, ona je u jednoj ogromnoj krizi – kazao je Dodik.

Ljut, iznerviran stavovima ostala dva člana Predsjedništva BiH Dodik je kazao da Vijeće ministara nije nikakva vlada nego pomoćni organ Predsjedništva BIH. 

- Kad pitate Bošnjake, uvijek će reći da je Vijeće ministara BiH Vlada i sad meni Džaferović drži predavanje o tome. A piše u Ustavu da je to pomoćni organ Predsjedništva. A to je moguće samo nasiljem visokih predstavnika, ali to nasilje je prestalo i neće više biti moguće. RS ima pravo da bude predstavljena ni nivou BiH i bit će. Borit ćemo se za to pravo. Na toj skupštini iza 5. septembra ćemo obaviti raspravu o svim otvorenim pitanjima. I to što nas zaustavljaju da izgradimo autoput, da pređemo Drinu gasovodom, jer su monopolizovane sve političke funkcije od strane Bošnjaka - kazao je na kraju Dodik.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.