REAKCIJE

Čubrilović: Ako Dodik zatraži bit će održana posebna sjednica Narodne skupštine

Za RS nedopustivo ignoriranje izborne volje njenih građana

Nedeljko Čubrilović. Arhiv

Fena

27.8.2019

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović kazao je da će, ukoliko član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS zatraži održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta, na šta ima pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine, ta sjednica biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, u ovom slučaju Dodik. 

- Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva iz RS, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku ćemo zakazati sjednicu parlamenta sa dnevnim redom koji predlagač predloži - rekao je Čubrilović. 

Naglasio je da je uslovljavanje formiranja Vijeća ministara BiH i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg tog tijela sa približavanjem bilo kojem vojnom savezu izmišljen uslov zbog kojeg svi u BiH trpe veliku štetu.

- Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o onim stvarima o kojim se sagovornici mogu dogovoriti, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Vijeća ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav RS kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno je uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi - rekao je predsjednik NSRS.

Istakao je da je za RS nedopustivo ignoriranje izborne volje njenih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi kojima se sprječava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon usaglašenog sporazuma trojice lidera, koji danas mnogi, kako tvrdi, miniraju i time uvode zemlju u još veću krizu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.