SAOPĆENJE

HNS BiH: Blokada napretka političkim ucjenama ugrožava provedbu sporazuma lidera

Nepoštivanje dokumenta o načelima uspostave vlasti jasno je ignoriranje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela

HNS pozvao na prestanak blokada. Arhiv

Piše: I. K. / Avaz.ba

27.8.2019

Odlaganje imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara sistemski ugrožava provođenje sporazuma lidera izbornih pobjednika o načelima uspostave vlasti, smatraju članovi Hrvatskog narodnog sabora  (HNS) Bosne i Hercegovine. To, kako tvrde, pokazuje neodgovornost bošnjačke politike koja svjesno gura državu na rub institucionalne i političke krize.  

- Nepoštivanje sporazuma o načelima uspostave vlasti jasno je ignoriranje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela, koje je protivno nastojanjima za stabilizaciju i razvoj Bosne i Hercegovine, poručuju iz HNS-a.

Blokada napretka političkim ucjenama, kako tvrde, ugrožava provedbu dogovora koji je zadobio široku podršku međunarodne zajednice i rezultirao vjerodostojnom perspektivom integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez. 

- Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine neće posustati u zalaganjima za potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostalim konstitutivnim narodima BiH, niti će se umoriti od odlučnog djelovanja u pravcu međunarodnih integracija i implementacije reformi koje su u interesu naše domovine - ističu iz HNS-a.

Politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvali su na dijalog i dogovor u provođenju sporazuma kako bi se, kako kažu, eliminirale daljnje opstrukcije koje nanose štetu ugledu, funkcioniranju i stanovništvu žiteljima Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.