REAKCIJE

OHR i EU Delegacija: Prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti je neprihvatljivo

Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže

Reagirali OHR i Delegacija EU u BiH. Avaz

M. R. S. / Avaz.ba

27.8.2019

Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH, odgovoreno nam je iz OHR-a, nakon što je odgođena sjednica Predsjedništva BiH.

- Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidejtonski i stoga neprihvatljivo. OHR apelira na smirivanje takve retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH te poziva političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti – poručili su iz OHR.a



Komentar smo zatražili i iz Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

- Izražavamo žaljenje zbog toga što Predsjedništvo BiH još uvijek nije pronašlo dogovor o formiranju vlasti i pozivamo članove Predsjedništva da što prije prevaziđu svoje razlike u interesu svih građana BiH. Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je na domaćim liderima da se hitno vrate dijalogu i osiguraju da sve vlasti budu formirane nakon izbora 2018. godine – navodi se u odgovoru Jamile Milović-Halilović, portparola Delegacije EU u BiH.


Nadalje navodi da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju.

- U svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine, Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti. Drugim riječima, bez formiranja vlasti, posebno novog Vijeća ministara, integracija u EU će ispaštati. Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i kompromis postignut između potpisnika. Sporazum bi trebao pružiti osnovu da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi. Lideri su sami postavili rok od 30 dana i trebaju da ispoštuju svoju obavezu zbog vlastitog kredibiliteta – istaknuto je u odgovoru iz Delegacije EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.