SAZNAJEMO

Djeca se otrovala hranom, u „Ajdinovićima“ buknuo i požar

Dijagnoze na otpusnim pismima Intoxicatio alimentaria

Inspekcija bila u „Ajdinovićima“: Djeca se otrovala dok su bila na pripremama. Avaz

Piše: N. D.

27.8.2019

Nekoliko dječaka koji su bili smješteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što su primljeni zbog simptoma trovanja hranom, jučer je otpušteno na kućno liječenje.


Prve sumnje

Radi se o dječacima iz sarajevskog Rukometnog kluba Respekt koji su boravili na pripremama u Sportskom centru „Ajdinovići“. U KCUS-u su, od ukupno 18 otrovanih, bile primljene i četiri djevojčice iz jednog slovenskog kluba koje su isto tako bile u „Ajdinovićima“, a one su, na insistiranje njihove pratnje, već ranije otputovale u Domžale.

Faksimil otpusnog pisma. Avaz

Iz „Ajdinovića“ još nema oglašavanja, a čekaju se i nalazi inspekcije, koja je uzela uzorke iz centra gdje su djeca boravila. 

U noći sa srijede na četvrtak, djeca su osjetila prve simptome, a ljekari su odmah posumnjali na trovanje hranom. Kako „Dnevni avaz“ saznaje, u dijagnozama djece otpuštene iz KCUS-a to je i potvrđeno.

Na otpusnim pismima pod rubrikom dijagnoza piše Intoxicatio alimentaria, što znači trovanje hranom. 

Sada je najbitnije da se djeca oporavljaju i da, zahvaljujući ljekarima, više nema djece s teškom kliničkom slikom.

Vrlo je simptomatično i to da je usred afere s trovanjem djece, jučer oko četiri sata u Sportsko-rekreativnom centru "Ajdinovići" izbio požar u kojem je do temelja izgorio jedan od pomoćnih objekata. Navodno je izgorio spa centar u SRC-u.

Pomoćni objekt

- Dobili smo dojavu o požaru jutros u 4.50 sati. Nije bilo povrijeđenih, a izgorio je pomoćni objekt u "Ajdinovićima" - kazali su jučer iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Inspekcija neće objaviti rezultate

Nakon što je čak 18 djece završilo u bolnici sa simptomima trovanja, a nakon boravka na pripremama i konzumiranja hrane i pića u Centru „Ajdinovići“, Uprava za inspekcijske poslove ZDK oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je poručila da „nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka neće biti u mogućnosti s rezultatima upoznati javnost i medije“.

Kako su pojasnili, po nalogu dežurnog kantonalnog tužioca za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.