AKTUELNO Međunarodno pravo se mora poštovati

Kanadska šefica diplomatije: Počinioci genocida u Srebrenici se moraju privoditi pravdi dok su živi

Odgovorila na peticiju e-1837 koju je inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada

Fena
28.08.2019 11:05

Kristia Frilend

Foto: Arhiv

Ministrica vanjskih poslova Kanade Kristija Frilend (Chrystia Freeland) kazala je da ostaje potpuno opredijeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, ponovivši da "genocidu nema mjesta u savremenom svijetu".

Ona je na taj način odgovorila na peticiju e-1837, koju je putem parlamenta Kanade inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

- Počinjeni genocid u Srebrenici se neće zaboraviti, međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi - istaknula je.

Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida.

Iz IGK-a su naglasili da je ovo zapravo stav kanadske vlade koji daje nadu da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen.

- Ovakav odgovor u uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini je vrlo važan - smatraju u tom Institutu.

IGK će, najavljuju, s drugim naučnoistraživačkim institucijama, organizacijama i zajednicama iskoristi odgovor vlade Kanade u cilju suzbijanja svakog pokušaja poricanja genocida i precizno locirati pravnu i moralnu argumentaciju u prilog poštovanja te obaveze.

Komentari

NA VRH