SJEĆANJE

Ubijeni dok su čekali u redu za hljeb i vodu

Pet granata ispaljeno s položaja VRS

Piše: N. Čeremidžić

28.8.2019

S današnjeg obilježavanja tužne godišnjice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Minutom šutnje, učenjem Fatihe i intoniranjem himne danas je u Sarajevu obilježena 24. godišnjica masakra na Markalama. Tog 28. avgusta 1995. godine u 11 sati, čekajući u redu za hljeb, poginulo je 43 nevinih Sarajlija, a ranjeno ih je 84. 

Porodice, građani i delegacije položili su danas cvijeće na mjestu zločina. 

Amerisa Ahmetović bila je na mjestu stradanja tog 28. avgusta, ranjena je, izgubila je nogu. Danas je prvi put smogla snage i došla.

- I 24 godine kasnije sve podsjeća na taj dan. Teško mi je, užasno teško. Sve je kao onog dana, ovaj narod, ova gužva, ma jedva podnosim - kazala je Ahmetović.

I danas pamte užas tog dana.

- Poginuli su samo zato što su čekali hljeb i vodu. Poginuli su jer su ostali da žive u svom gradu. Danas smo ovdje da se sjetimo naših sugrađana i odamo im počast - kazao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja KS.

Masakr kod gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin u opkoljenom Sarajevu. Uslijedila je operacija NATO-a "Namjerna sila", vojno-političko rukovodstvo Srba bilo je tada prisiljeno na deblokadu Sarajeva i povlačenje teške artiljerije postavljene oko glavnog grada BiH.

Zločin na Markalama krajem avgusta bio je drugi veliki zločin na sarajevskoj pijaci.

Prvi se dogodio 5. februara 1994. godine, kada je minobacački projektil ispaljen s položaja VRS, na području sela Mrkovići, pao na gradsku tržnicu. Tom prilikom ubijeno je 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.