MOSTAR 1000. objekt u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini

Porodici Rajić ministrica Borovac uručila ključ nove kuće

Danas su uručeni ključevi obnovljene kuće i porodici Kemala Ćorića u selu Dobr na Podveležju

S. M.
28.08.2019 13:19

Borovac uručila ključ Rajiću

Foto: Avaz

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas je u Grabovici kod Mostara porodici Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće koja je obnovljena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini. Ovim činom simbolično je obilježeno uručenje 1000. ključa kroz ovaj veliki projekt u kojem, osim BiH, učestvuju i Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

- Proces povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba neprocjenjivo je važan za očuvanje stabilnosti i mira kako u BiH tako i regionu, suživota naših naroda... U tome je mnogo pomogao i ovaj projekt čija je ideja potekla od predstavnika vlasti naše četiri zemlje, a realizirana je zahvaljujući pomoći naših donatora. Sretna sam kad vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je veoma važno - rekla je Borovac.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naveo je kako se, zahvaljujući ovom projektu, u FBiH gradi 1.281 stambena jedinica, a dosad je izgrađeno 390 kuća i osam stambenih zgrada.

- Raduje nas kada svjedočimo lijepim trenucima, kojim označavamo vidljive rezultate rada i uspješno završene projekte. Jedan od njih je upravo danas u Grabovici kod Mostara, a kojim označavamo završetak 1000. stambene jedinice u okviru RSP-a u našoj zemlji. Siguran sam da ovaj dan predstavlja posebnu radost za porodicu Rajić, koja dobiva trajno stambeno rješenje i primjerene uvjete za život, ali i za nas koji provodimo ovaj projekt - rekao je Ramić.

Domaćin Jozo Rajić izrazio je zadovoljstvo završenim radovima.

- Supruga i ja napravili smo kuću 1989. i tada smo imali troje djece, a kasnije smo dobili i četvrto. Kuća nam je sada ljepša nego prije. Aplicirao sam za obnovu gdje god sam mogao, ali do ovog projekta ništa nije urodilo plodom - kazao je Rajić.

Danas su uručeni ključevi obnovljene kuće i porodici Kemala Ćorića u selu Dobr na Podveležju, koji se do obnove svoje stambene jedinice preseljavao 11 puta. Kako je rekao, on, supruga, dvoje djece i njegovi roditelji presretni su što su se vratili na svoje ognjište.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, u BiH će do kraja 2021. godine biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH. Do kraja 2019. planirana je useljenje još 500 stambenih jedinica, a ostatak do kraja 2021. godine. 

Komentari

NA VRH