REAKCIJE

Vigemark: Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje ANP-a je tehnička stvar

Sporazum SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a je dobra osnova za koalicijsku vladu

Lars-Gunar Vigemark. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

28.8.2019

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) kazao je kako je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastavi proces formiranja novog Vijeća ministara i mandatara, bilo da se radi o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom, javlja N1.

U izjavi novinarima, nakon današnjeg susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, on je rekao kako je sporazum koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dobra osnova za koalicijsku vladu. 

To je prioritet broj jedan koji je Evropska unija postavila na samom početku. Komesar Han (Johannes) je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovdje u martu. Ne vjerujemo u preduvjete za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena, ali nepostojanje vlade paralizira i to je veliki problem - rekao je Vigemark. 

On je rekao kako ne postoji alternativa tom sporazumu, naglasivši kako su i iz EU nekoliko puta podvukli da zemlja treba uspostaviti vlast, jer bez nje nema ni EU integracija ni NATO integracija. 

- Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO-om. Srbija održava odnose s NATO-om, ako Srbija može to uraditi, onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne dešava, zemlja je u zastoju, a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, oni su koji su pogođeni najviše. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebali učiniti 5. septembra ili bilo kad - rekao je Vigemark, prenosi N1.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.