ISTRAŽUJEMO

Tragom izjave Nermina Nikšića: Ko i zbog čega pravi "zelenu ljevicu"

Lagumdžija je ideolog

Nikšić i Lagumdžija. Arhiv

Piše: E. Maslo

28.8.2019

Nakon silnih podjela imamo još jednu, jer je sada očito da SDA sebi pravi “zelenu ljevicu“, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, nakon što je pet zastupnika u Parlamentu Federacije BiH napustilo tu stranku.

Stvarni ideolog

Inače, Bh. socijaldemokrati nastali su nakon neslaganja unutar SDP-a. Na mjestu predsjednika nove stranke naći će se Enver Bijedić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli. 

Mnogi, pak, smatraju da je Zlatko Lagumdžija stvarni ideolog podjela u SDP-u i pokušaja destruiranja te stranke. Također, smatra se da mu je cilj upravo ono što tvrdi Nikšić, stvaranje „zelene ljevice“ koja bi bila u službi SDA. A krajnji cilj su pripreme za naredne izbore i brži put do vlasti uz poslušne satelite.

Da Lagumdžija u svemu ima duboko umiješane prste, dokaz je i prošlosedmični tuzlanski susret predstavnika Inicijativnog odbora za osnivanje Bh. socijaldemokrata i čelnika Pokreta socijalne pravde i demokratije Zlatka Lagumdžije, Mire Lazovića i drugih.

- Postoje ljudi u SDP-u koji iz raznih razloga misle da je ova stranka trebala ući u vlast. Neki su, jednostavno, uvjereni u to, drugi su podlegli „argumentima“ SDA i njenih tajkuna – kazao je, između ostalog, Nikšić.

Politički analitičar Adnan Huskić istakao je kako se mora priznati da je SDA zaista uspjela naštetiti SDP-u, kao najjačoj opozicionoj stranci.  

Huskić: Prvo su potkopali Bh. blok. Arhiv

- Prvo je kroz DF potkopala Bh. blok, a sada mami vlašću i pojedince iz SDP-a. Ova dešavanja pročistila su opozicione stranke, tako da je bolje da se sve ovo desilo sada nego naredne godine kada se krene u kampanju – istakao je Huskić.  

Čišćenje redova

I profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz konstatirao je da je očigledno da su pojedini članovi iz Tuzlanskog kantona pod direktnim naredbodavnim, a ne samo političkim utjecajem SDA.  

Kazaz: Veza Izetbegovića i Lagumdžije. Arhiv

- Očigledno je da veze između gospodina Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i drugih članova Pokreta SPD su nesporne. Nikšić je u pravu, SDA sebi pravi „zelenu ljevicu“ i na taj način pokušava rastaviti opoziciju. No, u svakom pogledu, političkom, moralnom, ideološkom, SDP je samo ojačao – kazao je Kazaz.

Nikšić je bio više nego jasan

Mašić: Zelena ljevica. Arhiv

Nikšićev stav u potpunosti podržava i Damir Mašić, šef Kluba zastupnika u Parlamentu FBiH. 

- Predsjednik je bio više nego precizan i jasan. SDA pravi „zelenu ljevicu“ - kazao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.