STAVOVI

Arnaut: Samo šest ljudi misli kao ja, da kada je neko plaćen za neki posao, da ga treba raditi

Svako ko sebe svjesno stavi u javni prostor, nisu nužno političari, spadaju u javne ličnosti

Arnaut: Mediji su u strahu. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

28.8.2019

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH uputio je Inicijativu kojom od nadležnih tijela entiteta i Brčko Distrikta BiH traži da u zakone o zaštiti od klevete ugrade različite standarde prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava. 

- Ja mislim da kada je neko plaćen za neki posao da ga treba raditi. Nas pet do šest nas tako misli, Saša Magazinović, Peđa Kojović, Aida Baručija i još dvoje-troje. Često ih vidim u Parlamentu i jako puno inicijativa i zakona predlažu. Ja ću zadnji biti za da poslanik iz Zenice, Bihaća, Tuzle provodi svoje vrijeme u Sarajevu, oni su puno korisniji tamo gdje djeluju. Svaku inicijativu koju sam podnio je rezultat mojih razgovora sa glasačima - kazao je Arnaut za N1.

Kada je riječ o navedenoj Inicijativi, Arnaut je kazao: 

- Jučer sam imao sastanak sa društvom Bh. novinara i obavijestili su me da je trenutno u toku više od 1.000 tužbi protiv novinara. Mediji su u strahu, pogotovo manji mediji, njihovi novinari provode vrijeme na sudu umjesto da rade svoj posao", kazao je i dodao:

Svako ko sebe svjesno stavi u javni prostor, nisu nužno političari, spadaju u javne ličnosti. Političari najviše tuže novinare iako imaju mogućnost da se brane od kritika. Kada se neko stavi svjesno u javni prostor ne može od medija očekivati samo svoju promociju. Ja nikada nisam tužio novinara - poručio je.

Smatra da je potrebno izmijeniti zakon.

Neophodno je izmijeniti zakon da se kaže da će se za političare primjenjivati viši standard. Od 1964. godine kada je Vrhovni sud SAD-a uspostavio taj standard, on je vrlo jasan. Ova inicijativa treba biti usvojena na državnom parlamentu, nadam se da će što brže profunkcionisati. 

Arnaut je govorio i o jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH koja nije održana?

Ovo jučer je nastavak cijele jedne trakavice koja traje od sedmog-osmog augusta. Mislim da je gospodin Komšić odigrao sjajnu ulogu što je na početku rekao vrlo jasno da neće glasati za mandatara bez ANP-a. Mislim da je gospodin Komšić uz podršku međunarodne zajednice odigrao ključnu ulogu za interese BiH i za sada spasio naš NATO put. To je činjenica i ne treba bježati od tih činjenica. Kada je u pitanju ANP, mislim da taj njegov rezon i stav u suštini pokazuje da nije spreman ići u vlast po svaku cijenu. To svaki patriota može samo pozdraviti - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.