MOSTAR Radnici koji su tehnološki višak dobit će otkaz ugovora o radu i otpremninu

Klepić: Usvojena odluka o novoj sistematizaciji i proslijeđena Upravi "Aluminija"

Potencijalni strateški partneri trenutno vrše analizu kompanije

Piše: Fena

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka

Foto: Fena


Nadzorni odbor "Aluminija" na vanrednoj elektronskoj sjednici usvojio je odluku o novoj sistematizaciji radnih mjesta nakon što je Nezavisni sindikat te kompanije ranije danas dao svoju saglasnost na nacrt te sistematizacije, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić. 

- Nadzorni odbor usvojio je sistematizaciju i tu odluku je proslijedio Upravi Društva na daljnje postupanje - kazao je Klepić. 

Prema njegovim riječima, radnici koji su tehnološki višak, njih malo manje od 500, dobit će otkaz ugovora o radu i otpremninu, dok će ostali radnici dobiti izmijenjeni ugovor o radu, odnosno otkaz starog ugovora i prijedlog novog, po novoj sistematizaciji.

Kada je u pitanju pokretanje proizvodnje u "Aluminiju", Klepić je kazao kako o tome za sada ne može ništa reći, osim da potencijalni strateški partneri trenutno vrše analizu kompanije.

Proizvodni pogoni mostarskog "Aluminija" zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

"Aluminij" je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

Više o:

Aluminij Mostar
NA VRH

Komentari