MOSTAR

Klepić: Usvojena odluka o novoj sistematizaciji i proslijeđena Upravi "Aluminija"

Potencijalni strateški partneri trenutno vrše analizu kompanije

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka. Fena

Fena

29.8.2019

Nadzorni odbor "Aluminija" na vanrednoj elektronskoj sjednici usvojio je odluku o novoj sistematizaciji radnih mjesta nakon što je Nezavisni sindikat te kompanije ranije danas dao svoju saglasnost na nacrt te sistematizacije, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić. 

- Nadzorni odbor usvojio je sistematizaciju i tu odluku je proslijedio Upravi Društva na daljnje postupanje - kazao je Klepić. 

Prema njegovim riječima, radnici koji su tehnološki višak, njih malo manje od 500, dobit će otkaz ugovora o radu i otpremninu, dok će ostali radnici dobiti izmijenjeni ugovor o radu, odnosno otkaz starog ugovora i prijedlog novog, po novoj sistematizaciji.

Kada je u pitanju pokretanje proizvodnje u "Aluminiju", Klepić je kazao kako o tome za sada ne može ništa reći, osim da potencijalni strateški partneri trenutno vrše analizu kompanije.

Proizvodni pogoni mostarskog "Aluminija" zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

"Aluminij" je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.