INSTITUCIJE

Vijeće ministara BiH za zapošljavanje 30 radnika odobrilo 147.000 KM iz budžetske rezerve

Vijeće odlučuje o upotrebi tekuće budžetske rezerve po dobivanju mišljenja Ministarstva finansija

Vijeće ministara BiH. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

30.8.2019

Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu u prva tri mjeseca 2019. godine odobrilo je trošenje 185.000 KM iz tekuće budžetske rezerve, piše Srpskainfo.

Od tog iznosa, 147.000 maraka odobreno je Službi za zajedničke poslove institucija BiH za zapošljavanje 30 radnika za potrebe novonabavljenih i preuzetih objekata, i to po dva objekta u Mostaru, Istočnom Sarajevu i u Sarajevu.

Jedinici za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine odobreno je 38.000 KM. Novac je namijenjen za tekuće izdatke te jedinice koja je nedavno ugašena, jer je zatvor izgrađen i polako počinje s radom.

Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH, od ukupno odobrenog novca iz rezerve, u periodu od januara do marta je izvršeno, odnosno doznačeno 24.429 KM. Ostatak novca trebalo bi da legne kasnije, ali taj podatak vidjet ćemo u sljedećem izvještaju.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara odlučuje o upotrebi tekuće budžetske rezerve po dobivanju mišljenja Ministarstva finansija. Ukupna rezerva tokom godine ne smije biti veća od tri posto budžeta BiH, računajući i iznos za servisiranje vanjskog duga BiH.

Novac iz rezerve smije se trošiti za: finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu utvrđeni budžetom BiH, za finansiranje troškova medunarodnih sporova i arbitraža, za finansiranje novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, ali i za grantove neprofitnim organizacijama.

Isto važi i za tekuću budžetsku rezervu koju svojim odlukama dijele članovi Predsjedništva BiH, ali u prva tri mjeseca nema tragova da su oni to i činili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.