SASTANAK

Čović i Plenković: Okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima

Snažno zalaganje za što brže priključivanje BiH EU i NATO-u

Dragan Čović i Andrej Plenković. PSBiH

Srna

30.8.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović rekao je kako je neophodno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor, kompromis i pronalaženje zajedničkog stava pri provođenju potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Čović, koji je danas u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, naglasio je snažnu opredijeljenost zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora uključivanju BiH u EU i NATO, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

- Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva BiH na primjerima i pokazali - istakao je Čović.

Plenković je tokom razgovora o političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj privrednoj saradnji dvije zemlje, istakao snažno zalaganje Vlade Hrvatske za što brže priključivanje BiH EU i NATO-u.

On je naveo da su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podržavaju put BiH prema EU i NATO-u.

Plenković je naglasio da su ti procesi neophodni za stabilnost, mir te privredni napredak BiH.

- Hrvatska će kao član EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu - rekao je Plenković te dodao da je u BiH pri izradi zajedničkih politika važno uvažavanje prava i interesa tri konstitutivna naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.