REAKCIJE

Koliko su mogući vanredni izbori: Uvijek je padalo na entitetskom glasanju

Uvijek je padalo na entitetskom glasanju, ističe Mehmedović

Deset mjeseci prošlo od izbora. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

31.8.2019

Vanredni izbori prijeko su potrebni BiH i logično bi bilo da postoji ta mogućnost, jer bi ona riješila veliki dio problema koje sada naša zemlja ima, slažu se parlamentarne stranke komentirajući ovakvu preporuku koju je u oproštajnom intervjuu za „Avaz“ dao Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. O vanrednim izborima i ranije se govorilo, ali...

Objeručke prihvatiti

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je da institut vanrednih izbora ne postoji ni u jednom pravnom obliku te da bi ga objeručke podržao.

Mehmedović: Ograničiti rok. Arhiv

Dodao je da je ovo pitanje uvijek padalo je na entitetskom glasanju, protiv su bili iz RS.

- Ako oni žele, rado ćemo postići saglasnost da ugradimo vanredne izbore i ograničimo na, naprimjer, šest mjeseci rok za formiranje vlasti – rekao je Mehmedović.

Prodanović: Definirati Ustavom. Arhiv

Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, slaže se da sve zemlje trebaju imati rješenje kada se uđe u političku blokadu i situaciju da nema konstituiranja vlasti, ali je problem što mogućnost prijevremenih izbora nije stvorena.

- Apsurdno je da se ta problematika još nije riješila Ustavom. Potrebno je prvo ustavno definirati vanredne izbore pa onda riješiti to Izbornim zakonom. Bez toga ćemo imati apatiju i bit ćemo u situaciji da četvrtinu mandata potrošimo na politička prepucavanja - stava je Prodanović.

Kraći mandat

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH, istakao je da su SDP i druge opozicione stranke i ranije govorili o vanrednim izborima.

Karajbić: Prijeko potrebni. Arhiv

- Poslanici moraju znati da im mandat može biti i kraći od četiri godine. Politički lideri koji su potpisali sporazum o formiranju vlasti sami ga ne poštuju, što u potpunosti pokazuje da su vanredni izbori prijeko potrebni – dodao je Karajbić.

quote
<p>Ako državni zastupnici ne izglasaju uvođenje vanrednih izbora, treba se međunarodna zajednica uključiti i nametnuti takvo rješenje, rekao je Karajbić. </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.