LASTVA KOD TREBINJA

Ef. Fazlagić: Napustiti ono što je loše, raditi na prosperitetu sebe i svoje zajednice

Želja mi je bila da ovo bude spomenik oko koga će se okupljati svi narodi, kaže Jerković koji je obnovio džamiju

Piše: P. M. / Avaz.ba

31.8.2019

Džamija "Adamir Jerković" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Centralnu manifestaciju Medžlisa islamske zajednice Trebinje, povodom Nove 1.441 hidžretske godine održana je danas u džamiji "Adamir Jerković" u Gornjoj Lastvi pored Trebinja. Svečanosti je prisustvovao i hadži Adamir Jerković sa suprugom hadži Alminom koji su dali kompletna sredstva da se džamija obnovi i čije ime nosi.    

Jerković, čiji otac Hasan je rođen u Lastvi, rekao je da je sretan što je baš ova džamija izabrana za svečanost. jer se ona nalazi na trusnom području na samoj granici BiH i Crne Gore.

- Kada sam obnovio ovu džamiju 2010. godine, a to je njena treća obnova, rekao sam da se nadam da će ovo ostati zajedničko vlasništvo i Srba i Crnogoraca i Bošnjaka jer džamije i crkve svjedoče o jednom vremenu, svjedoče o nama samima - poručio je Jerković i dodao da je ova džamija jedna je od najstarijih u BiH.

Njegova želja je bila da ovo bude spomenik oko koga će se okupljati svi narodi. 

- Ovo treba da bude naša zajednička stvar. Ova džamija je druga na području MIZ Trebinje koja je obnovljena. Dobio sam i sve dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje RS, tako da će ovdje uskoro da nikne i munara - najavio je Jerković.  

Čestitajući Novu hidžretske godinu okupljenim vjernicima glavni imam MIZ Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagića je rekao da su dvije poruke hidže veoma bitne za današnje Bošnjake.

- Prva hidža je prelazak Muhameda iz Meke u Medinu i to je ona hidža o kojoj svake godine iznova pričamo i koje se sjećamo i koja nas inspirira. I druga ona možda važnija vrsta hidže jeste ona svakodnevna, koja je naša duhovna, svakog čovjeka, svakog insana, a to je da napusti ono što je loše, ono što je ružno. da se kloni ono što nije u njegovom domenu, da čovjek radu na prosperitetu sebe i svoje zajednice kako Bošnjaka, tako i drugih koncesija - zaključio je efendija Fazlagić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.