REAKCIJE Nakon imenovanja Palmera za specijalnog predstavnika

SAD se vraćaju na velika vrata s konkretnim potezom

Jedna od boljih vijesti u posljednje vrijeme imajući u vidu političku krizu u našoj zemlji, ističe Magazinović

D. B. – A. Č.
02.09.2019 06:35

Metju Palmer specijalni predstavnik za zapadni Balkan

Foto: Avaz

Nakon dužeg vremena SAD su ponovo uvele funkciju specijalnog predstavnika za zapadni Balkan. Državni sekretar Majk Pompeo lično je na ovu funkciju imenovao zamjenika svog pomoćnika Metjua Palmera (Matthew Palmer).  

  • Palmer: Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan
    Palmer: Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Foto: Arhiv

Strateška orijentacija

Kako je saopćeno, njegov zadatak na novoj poziciji bit će da predvodi napore SAD da ojača svoju uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu.

Politički analitičar iz Banje Luke Borislav Vukojević, međutim, smatra da se Sjedinjene Američke Države u suštini nisu nikada ni isključivale s Balkana.

- Ono što se dešava ovih dana označava njihovo formalno vraćanje, mada su oni tu bili neformalno, kroz razna finansiranja projekata i Ambasade. Do samo prije pet do šest godina Rusija i Kina isto nisu bile formalno uključene, dok su sada sve više uključene. Vraćaju se na velika zvona s konkretnim potezima određene osobe i institucije - kazao je Vukojević.

S druge strane, analitičar Adnan Huskić smatra da naša zemlja ima konzistentnu politiku s Amerikom, te da špekulacije da promjena administracije predstavlja fundamentalnu promjenu su netačne.

- Imenovanje Palmera pokazuje da interes vrha američke administracije za ovu regiju ne postoji, mi još idemo po autopilotu američke vanjske politike po kojem se išlo ranije, tako da ne možemo očekivati fundamentalne promjene, a pogotovo ne one priče da će nova administracija donijeti nešto novo. Vidimo stalni kontinuitet u smislu politika prema BiH i strateške orijentacije, one BiH kakvu Amerika želi da vidi, međutim, tu se fundamentalno ništa nije promijenilo – kazao je Huskić.

  • Huskić: Bez fundamentalnih promjena
    Huskić: Bez fundamentalnih promjena Foto: Arhiv

Fokus pažnje

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, ističe da je ovo jedna od boljih vijesti u posljednje vrijeme imajući u vidu političku krizu u našoj zemlji.

- Nakon povratka iz Vašingtona tvrdio sam na osnovnu sastanaka koje sam imao u Kongresu da se povećava intenzitet aktivnosti SAD na Balkanu i da se stavljamo u fokus njihove pažnje. Međutim, mnogi su to s nevjericom dočekali, ali ovo imenovanje je potvrda da je to bilo ispravno. Za razliku od Evropljana, Amerikanci nikada ne odustaju od vrijednosti. Ovo je šansa da se normaliziraju političke prilike - kazao je Magazinović. 

  •  Magazinović: Oni nikada ne odustaju od vrijednosti
    Magazinović: Oni nikada ne odustaju od vrijednosti Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH