MOSTAR

Grubeša: Istražiti svaki eventualni kriminal i zloupotrebe u "Aluminiju"

Mjerodavne pravosudne i druge institucije trebaju i moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli do duga od 400 miliona maraka

Josip Grubeša. Arhiv

Fena

1.9.2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je kako je svaki eventualni kriminal i zlouporabe u mostarskom "Aluminiju" potrebno istražiti i procesuirati ako se dokažu jer BiH mora profunkcionirati kao pravna država.

- Mjerodavne pravosudne i druge institucije trebaju i moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli "Aluminij" do duga od 400 miliona maraka i u konačnici do zaustavljanja proizvodnje. Svi koji su radili protiv zakona, zloupotrijebili položaj ili ovlasti trebaju odgovarati - izjavio je Grubeša komentirajući stanje u "Aluminiju" i eventualne pravosudne odluke u budućnosti s obzirom na to da Tužilaštvo istražuje određene osobe, a Finansijska policija provjerava poslovanje dodajući:

- Svjedoci smo da "Aluminij", jedno od najvažnijih i strateških preduzeća u BiH, prolazi kroz najveću krizu od svoga postojanja. Konačno gašenje "Aluminija" bi imalo nesagledive posljedice za cijelu privredu BiH, a direktne štete i izvan granica zemlje.

Smatra da država mora stati iza "Aluminija" i pomoći mu da se ''digne na noge".

- Jedan od koraka je da se krene s jedne strane s novom stranicom i novim ''Aluminijem'', neopterećenim problemima, s novim investitorima. A s druge da pravosuđe uključi sve relevantne i institucije i mjere i istraži sve nepravilnosti i dosadašnjem poslovanju "Aluminija". Samo tako ćemo moći svjedočiti spasu ovog važnog preduzeća i njegovoj revitalizaciji u budućnosti, nadamo se na najbolji i održiv način - kazao je Grubeša i poručio kako se zalaže da se svaki eventualni kriminal i zloupotrebe istraže i procesuiraju ako se dokažu. 

Važno je da BiH profunkcionira kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna pa između ostalog i za buduća ulaganja, poručio je.

- Naši pogledi moraju biti usmjereni prema budućnosti, a ne prošlosti kako je to, nažalost, u BiH čest slučaj - zaključio je ministar Grubeša, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.