STAVOVI Predsjednik Srpske demokratske stranke

Mirko Šarović otvoreno: Teško ćemo do novog Vijeća ministara prije izbora 2020.

Svaku opciju koju zamislite, onda je moguća i svaku razrađujemo u svakom detalju, uključujući i onu da budemo dio izvršne vlasti, ali to i ne moramo

Piše: Fena

Šarović: Pesimistična predviđanja

Foto: Arhiv


Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović nije isključio mogućnost da ostane u Vijeću ministara BiH i naredne tri godine, a veoma je pesimističan kada je u pitanju formiranje novog saziva.

- Sve moguće opcije su u igri. Svaku opciju koju zamislite, onda je moguća i svaku razrađujemo u svakom detalju, uključujući i onu da budemo dio izvršne vlasti, ali to i ne moramo - rekao je Šarović, koji je aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Vjeruje, kaže, da je vrlo teško doći do novog Vijeća ministara BiH do lokalnih izbora 2020.

- Nije nemoguće, ali je vrlo teško - kazao je Šarović.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci dodao i da imaju jasan stav i imat će ga i poslije 5. septembra.

Kaže da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko dana dao različite izjave u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH, te da će SDS sačekati da prođe 5. septembar, a ukoliko oni koji su htjeli da formiraju vlast na nivou BiH to ne uspiju, dat će i svoje odgovore, o kojima nije preciznije govorio.

Milan Miličević izabran je danas za predsjednika Glavnog odbora SDS-a, a jedan od potpredsjednika Glavnog odbora je Zoran Lalić, dok je Zoran Latinović novi generalni sekretar SDS-a.

Nakon konstituisanja Glavnog odbora, izabrano je, kako je precizirao Šarović, osam članova Predsjedništva SDS-a, od kojih dva direktno "ulaze" po funkcijama.

Istakao je da su većinu odluka donijeli jednoglasno i da je ovo period unutrašnjeg sređivanja stranke, nakon održane stranačke skupštine, ali i da je još posla pred SDS-om kako bi što spremniji bili pred lokalne izbore.

- Želimo da konkurenciju ostavimo jedan korak nazad - dodao je Šarović i naveo da oni imaju incijativu i neće ostupiti ni pedalj, ali neće samo kritikovati, već predlagati i rješenja.

Podsjetimo, već deset mjeseci nakon izbora vlast na nivou BiH i FBiH nije formirana. Nije izgledno da će se to dogoditi ni u skorijem budućem periodu, iako 5. septembra ističe zadati rok lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a za formiranje vlasti.

Više o temi

BANJA LUKA
SDS danas bira novi Glavni odbor stranke

Više o:

Mirko Šarović SDS
NA VRH

Komentari