FOJNICA

Bosanci su najpošteniji: Šumari našli torbicu s dokumentima i novcem i vratili ih vlasnicima iz Kuvajta

Sretni i oni i mi oni što su dobili novac i dokumente, a mi što smo im to vratili

Piše: H. Čukle

2.9.2019

Amel Merdžanić i Fahrudin Pezić torbicu vratili gostima iz Kuvajta. H. Čukle

U srijedu, 28. avgusta, dvojica šumara kantonalne uprave odjeljenja Fojnica su, po nalogu upravnika Nedžada Šehovića, obilazili u redovnoj kontroli rejon od Jezernice podno Prokoškog jezera do lokaliteta Vlaška ravan, četiri kilometra udaljenog od Prokoškog jezera.

Tom prilikom su na Vlaškoj ravni primijetili crnu torbicu iz koje su ispali neki dokumenti.

Potvrdio je to za "Avaz" Amel Merdžanić, jedan od dvojice pronalazača torbice.

- Kad smo bolje vidjeli, u torbici su bili dokumenti i avionske karte i dvije koverte s novcem, u KM i eurima, negdje oko 10.000 KM. Mi smo našli broj u torbici, certifikat i mobilni, zvali smo taj broj, oni su imali prevodioca i on im je pomogao da se nađemo kod moje kuće i vratimo im dokumente i novac. Kasnije smo saznali da su Kuvajćani i da su pošli na Prokoško jezero i tu, na Vlaškoj ravni, odmarali. Tom prilikom torbica im je bila na krovu automobila, kad su krenuli, ona je spala, nisu je vidjeli - kaže Merdžanić.

On je dodao kako su novac i dokumente odmah bez ikakvog razmišljanja odlučili vratiti vlasniku, jer su "smatrali da je to ispravno, pogotovo što su to strani državljani". 

- Mislimo da bi to uradio svaki građanin jer to je tuđe. Takvog je mišljenja bio i moj kolega i tako smo i uradili. Popili smo piće s njima i malo razgovarali, sretni su oni bili što smo im to sve vratili, a i nama je bilo drago što smo to tako uradili - kazao je Merdžanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.