SLOVENIJA

Palmer: Skloniji sam evoluciji nego revoluciji Dejtonskog sporazuma

BSF: Ove godine mir i sigurnost u jugoistočnoj Evropi u centru pažnje. Agencije

Avaz.ba

2.9.2019

Slovenski premijer Marjan Šarec i ministar vanjskih poslova Miro Cerar otvorili su danas na Bledu Bledski strateški forum (BSF), tradicionalni međunarodni skup koji se održava 14. put, a ove je godine pod naslovom "Izvori stabilnosti i nestabilnosti" posvećen pitanjima mira i sigurnosti, održivog razvitka i ekonomskog napretka, kao i obično s posebnim naglaskom na zemlje jugoistočne Europe. 

Politički i poslovni čelnici  dva će dana razgovarati o ključnim izazovima Europe i svijeta, od održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima do zapadnog Balkana, te pitanjima kao što su budućnost NATO saveza, protekcionizam i globalna nestabilnost, ljudska prava i izazovi pred novom Europskom komisijom.

Posebna pozornost i ove godine posvetit će se stanju u regiji zapadnog Balkana i približavanju tih država euroatlantskim ustanovama. 

Na Forumu sudjeluje i pomoćnik američkog državnog tajnika Metju (Matthew) Palmera kojega je krajem prošle sedmice američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo imenovao posebnim predstavnikom SAD-a za zapadni Balkan, sa zadatkom da podrži rješavanje otvorenih pitanja u regiji, u prvom redu potakne dijalog Prištine i Beograda, ali i poveća američki angažman u regiji.

Tokom bledskog sastanka on će, kako je najavljeno, među ostalima, odvojeno razgovarati sa šefovima diplomatije Srbije, Makedonije i BiH.

U razgovoru za ljubljansko "Delo", Palmer je kazao kako je svjestan da je preuzeo "tešku zadaću". 

On je kazao kako je, govoreći o regionu, kazao da je najveći diplomatski uspjeh bio Dejtonski mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini.

- Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma - kazao je Palmer, ocijenivši da je Dejtonski sporazum "još živ".

Palmer je istaknuo je kako je Prespanski dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije "najveće diplomatsko postignuće u regiji" zadnjih nekoliko godina, te da je red na Europskoj uniji da građanima Makedonije ispuni "svoj dio ugovora" i da im europsku viziju, čime bi EU drugim zemljama u regiji pokazala da mogu sa sigurnošću računati na svoju europsku budućnost.

Na Bledskom forumu među ostalima sudjeluju i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španjolski ministar vanjskih poslova i budući šef europske diplomatije Josep Borel, turski i finski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Peka Haavisto...,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.