RAZGOVOR

Sarajevski kardiolog Marko Bukša nakon što mu nije produžena licenca: Moje znanje i stručnost ne može niko potcjenjivati

Mislim da ćemo neke kolege i ja podnijeti tužbu i da imamo pravnu osnovu za to, kaže dr. Bukša

Bukša: Samovoljno nametnuli ograničenja. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

4.9.2019

Gruba administrativna odluka Ljekarske komore FBiH da doktorima koji su navršili 75 godina života oduzmu licencu nema nikakve osnove niti pokrića, kazao je za „Avaz“ jedan od najuglednijih bh. kardiologa, čuveni dr. Marko Bukša, kojem krajem aprila također nije produžena licenca.  



Imaju povjerenje

On sada ordinira na jednoj poliklinici u Lukavici, u Republici Srpskoj, gdje nema diskriminacije na osnovu godina. 

- Argumenti koje navode i Komora i njen predsjednik Harun Drljević potpuno su proizvoljni. Nametnuli su ograničenja koja nisu definirana bilo kakvim zakonom. S kojim pravom meni sposobnost određuje Drljević, koji je u odnosu na mene ispod svih stručnih nivoa - kazao je dr. Bukša na početku razgovora. 

Pojašnjava da, prije svega, treba istaći da su ljekari kojima je zabranjen rad radili u privatnim ustanovama gdje pacijenti imaju pravo odabrati doktora u kojeg imaju povjerenje.


Nesposoban doktor

- Drljević pretpostavlja da ljudi sa 75 godina mogu biti zdravstveno, psihički ili fizički nesposobni da rade taj posao. Ali, to je potpuno individualno, pojedine kolege koje su mlađe od mene već deset godina nisu među živima. Osim pacijenta, i vlasnik privatnih klinika ili poliklinika nikad neće dovesti nesposobnog doktora da radi, jer on zarađuje na tom doktoru - kazao je dr. Bukša.

Također, demantira navode da bi zabrana obavljanja prakse ljekarima starijim od 75 godina otvorila vrata mladim kolegama.

- To je apsurdno. Početnike niko ne traži i oni se neće zapošljavati u privatnim institucijama. Oni imaju pravo zapošljavanja u javnim ustanovama. Mi smo njima već ustupili mjesto kada smo otišli u penziju sa 65. Neke kolege i ja planiramo podnijeti tužbu. Imamo pravnu osnovu za to. Moje znanje i stručnost ne mogu potcjenjivati ni Drljević niti bilo ko drugi - ističe dr. Bukša.

Nema logičnog objašnjenja

Doktor Bukša dodaje da mu nije poznato da se bilo gdje na svijetu ljekaru oduzima licenca zbog godina.  

- Nije mi jasno zašto je Komora rekla da nema licence nakon 75. godine, a ne, naprimjer, nakon 72. Očito je riječ o proizvoljnoj odluci, nema logičnog objašnjenja - kazao je on.


Prema saznanjima „Avaza“, više od 200 najiskusnijih ljekara ostalo je ili će ostati bez licence jer su navršili ili se bliže 75. godini života. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.