LUKSUZ

Ove godine u BiH uvezeno zlata i dragulja u vrijednosti 8,7 miliona maraka

Za sedam mjeseci uvezeno tri miliona KM više nego za cijelu prošlu godinu, kada je uvoz iznosio nešto više od 10 miliona maraka

Najviše se uvoze draguljarski predmeti. Ilustracija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

3.9.2019

Među građanima Bosne i Hercegovine posljednjih godina vlada velika potražnja za zlatom, draguljima i drugim plemenitim metalima. To potvrđuje podatak koji smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je za samo sedam mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno više od 13 miliona KM vrijednih predmeta i nakita. 

Prodaju nakit

To je za tri miliona više nego u cijeloj prošloj godini.

I zlatari s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da posljednjih godina sve više građana dolazi kod njih i prodaje vrijedne metale.

- Često dolaze sa zlatnim lančićima, prstenjem, slomljenim nakitom i prodaju ga. Otkupna cijena zavisi od karata. Gram zlatnog nakita od osam karata košta oko 25 maraka, dok je najskuplji onaj od 18 karata, a cijena mu je oko 65 maraka. Dukat od 22 karata košta oko 70 maraka, a gram čistog zlata, odnosno poluge od 24 karata, košta oko 100 KM – rekao nam je jedan sarajevski zlatar.

Porastao uvoz

Uvoz se za četiri godine, prema podacima UIOBiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 miliona KM, a lani je porastao na deset miliona. U prvih sedam mjeseci ove godine najviše su se uvozili draguljarski predmeti i njihovi dijelovi od plemenitih metala (8,7 miliona KM).

Cijene zlata dosegle su najviši nivo vrijednosti u posljednjih šest godina, 1.337 eura po unci, što je najviše od aprila 2013.  

Smanjen izvoz

Da zlato, dragulji i ostali plemeniti metali ostaju u BiH, potvrđuje podatak da je posljednjih godina smanjen ili stagnira njihov izvoz. Rekordan izvoz bio je 2013., kada je porastao na čak 35 miliona. U posljednje četiri godine izvoz iznosi oko deset miliona maraka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.