NA LICU MJESTA

U 21. stoljeću djeca iz Glavatičeva moraju pješke u školu: Selo Orašac će ostati pusto

Mnogo roditelja je negodovalo zbog toga jer veći dio srednjoškolaca u školu ide u drugu smjenu, za koju prijevoz nije osiguran

Piše: S. Š. / Avaz.ba

3.9.2019

Apokaliptične slike iz Glavatičeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Srednjoškolci iz Glavatičeva kod Konjica, koje je od grada udaljeno 30 kilometara, nemaju organiziran prijevoz do Konjica i onemogućen im je odlazak u školu. 

Reporter "Avaza" je posjetio ovo mjesto i razgovarao s mještanima. Početak i ove školske godine za mještane ovog kraja konjičke općine donio je velike probleme.  

Tako smo u selu Orašac nedaleko od Glavatičeva sreli Mehu Hebibovića, čija kćerka jučer, prvi dan škole, nije mogla otići u školu, jer, kako kaže, nije imala prijevoz.

- U Glavatičevo sam se s porodicom vratio 2003. godine. Uspio sam renovirati kuću, useliti se. Ali onda unazad nekoliko godina mi smo zaboravljeni. Prvo su nam ukinuli prijevoz, apoteku, a nedavno su nam ukinuli i policijsku stanicu. Ostali smo sami i nezaštićeni - kazao je Hebibović. 

Od mještana smo uspjeli saznati da se jedan lokalni prijevoznik obavezao da će svako jutro prvu smjenu srednjoškolaca iz Glavatičeva odvoziti u školske klupe u Konjic, a potom vraćati nazad. Kako kažu, to će trajati samo dva mjeseca, dok se ne provede tenderska procedura.

Međutim, mnogo roditelja je negodovalo zbog toga jer veći dio srednjoškolaca u školu ide u drugu smjenu, za koju prijevoz nije osiguran.

- Ja sam prinuđena da prodam svoje imanje i stoku i odem u Konjic živjeti s familijom. Moja kćerka pohađa medicinsku školu u Konjicu, druga je smjena i nema prijevoz. Borimo se koliko možemo, snalazimo se da je odvedemo u školu - kazala nam je mještanka koja je željela za javnost ostati anonimna.

Kroz selo, objektiv reportera "Avaza" mogao je samo vidjeti mnogo napuštenih i porušenih kuća. Ljudi polako napuštaju svoja ognjišta. O tome svjedoči podatak da se u osnovnu školu u Glavatičevu ovu školsku godinu, prvi put od osnivanja ove škole, nije upisao nijedan prvačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.