SARAJEVO

Prijetnje blokadom nakon 5. septembra imaju za cilj održavanje tenzija

Trenutna situacija pokazuje da BiH treba opciju vanrednih izbora na kojima bi građani mogli izabrati bolje od nacionalističkih lidera, poručuju iz SDP-a

SDP: Diskriminacija i nepoštivanje ljudskih prava nastavljaju biti problem u BiH. SDP

Piše: A. J. / Avaz.ba

3.9.2019

Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH pozvali su na što hitnije sazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kako bi se razmatrao akutni problem neformiranja državne vlasti, čije posljedice najviše osjete građani.

- Nacionalističkim liderima neriješenost pitanja o NATO-u i ANP-u sve više postaje pokriće za nerad na svim ostalim niovima vlasti. Očigledno je kako se rok od mjesec dana za formiranje vlasti, koji su dogovorili predsjednici SDA, HDZ i SNSD, neće ispoštovati i da nećemo dobiti novu državnu vlast - navode iz SDP-a.

Dodaju da prijetnje blokadom nakon 5. septembra imaju samo za cilj održavanja tenzija bez realnog pokrića, jer "svaka svađa koalicionih partnera bude izmirena zajedničkim tenderskim projektima, glasanjem za Dom naroda, te budžetskim rezovima na štetu građana i takav model ni ovaj put neće biti ugrožen ispraznim prijetnjama Milorada Dodika".

Navode da trenutna situacija pokazuje da BiH treba opciju vanrednih izbora na kojima bi građani mogli izabrati bolje od nacionalističkih lidera, kojima je jedini cilj podjela plijena.

- SDP podsjeća da diskriminacija i nepoštivanje ljudskih prava nastavlja biti problem u BiH. U tom svjetlu, oštro je osuđena činjenica da bosanski jezik i dalje ostaje onemogućen za djecu bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj i u ovoj školskoj godini, što je nedopustivo.Mjeseci izjava i međustranačkih prepucavanja nisu pomogli zanatlije, električare, bolničare, građevinare, niti bilo kojeg građanina koji očekuje minimum od države – njenu funkcionalnost - navode iz ove stranke.

Ističu da su, istovremeno, institucije države podređene stranačkim interesima, zbog čega država gubi svoju moć da provodi kvalitetne socijalne politike koje će zadržati odliv radno sposobnog stanovništva. SDP poziva da se razmišlja politički zrelo na duže staze, jer će trenutnim tempom BiH ostati bez svojih građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.