SARAJEVO

„Zmajevi“ stigli na promociju „Fudbalske riznice bh. nogometa“: Džeko pričao s Bracom

Monografija NSBiH o razvokju fudbala na ovim prostorima

Piše: G. Š. / Avaz.ba

3.9.2019

Zmajevi iz Zenice došli na promociju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon „Olimpijskog spomenara“, jedinstvenog djela u kojem su predstavljeni olimpijski uspjesi bh. sportista i sporta, autora Branka Tomića, večeras će biti svečano promovisana i Monografija Nogometnog saveza BiH, u kojoj je isti autor na zanimljiv i autentičan način opisao period nastanka i razvoja fudbala na ovim prostorima, od pojave prve „krpenjače“ pa do danas.

„Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ nije samo knjiga koja govori o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“, već je to, prije svega, svjedočanstvo o fudbalskom bogatstvu ovog podneblja na čijim temeljima počivaju i grade se uspjesi novih generacija igrača.

- Malo je teško govorili o nečemu što ste sami radili, rekao je Tomić, te dodao:

- Do ideje da se radi knjiga došlo je nenadano i spontano. Prije dvije godine sam objavio „Olimpijski spomenar“, knjigu o olimpijcima iz Bosne i Hercegovine. Nakon te knjige rodila se ideja da se radi i fudbalski spomenar. Međutim, da se ne bi ponavljala tematika nazvali smo je „Fudbalska riznica“ gdje smo pokušali da saberemo sve ono što je vrijedno iz bh. fudbala od prvih dana 1900-tih godina do danas. Računali smo na jednu knjigu, ali nakon dvije godine istraživanja nemoguće je bilo da sve stane u jednu i u dogovoru sa izdavačem NS/FS BiH odlučili smo da idemo sa prvom knjigom do 1992. godine, a druga od '92. do danas.

Na svečanu promociji Monografije Nogometnog saveza BiH prisustvovali su i „Zmajevi“ koji su večeras skoknuli iz Zenice u Sarajevo. kako su zabilježili naši reporteri, Edin Džeko je razgovarao s Alijom hadžiosmanovićem Bracom, legendarnim trenerom Vrbanjuše. 

Pogledajte ko je još došao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.