BUNT

Danas okupljanje radnika “ArcelorMittala”, Kasumović razriješio Nadzorni odbor televizije Zenica

Svakodnevno se na lokalnoj televiziji i njenom portalu objavljuju preuveličani tekstovi i TV prilozi

Danas u 15 sati mirno okupljanje pred ulazom u kompaniju. D. Jurišić

Piše: D. Pašalić

4.9.2019

Želimo odbraniti svoju kompaniju od neargumentiranih napada, da ne bismo završili kao mnoge velike firme u Bosni i Hercegovini, poruka je Sindikata “ArcelorMittala” Zenica s konferencije za medije.  

Iako nisu smogli hrabrosti da kažu ko konkretno napada kompaniju, istakli su da ih boli kada neko govori loše o firmi koja broji 2.500 radnika. Prema riječima Zuhdije Kapetanovića, predsjednika Sindikata, željezara je jedina još preostala od velikih firmi u BiH.

- Boli nas kada neko kaže da je sada gore stanje nego što je bilo prije. Ako imate tolike napade, ljudi razmišljaju treba li ulagati u ovu željezaru. Ne smijem ni zamisliti šta bi se desilo kada bi se ugasila - rekao je on, dodajući da će danas u 15 sati održati mirno okupljanje pred ulazom u kompaniju i tako dati podršku menadžmentu kompanije.

Inače, proteklih dana svakodnevno se na lokalnoj televiziji i njenom portalu objavljuju preuveličani tekstovi i TV prilozi, u kojima je “meta” upravo kompanija “ArcelorMittal”, odnosno u kojima se, kako je prokomentirala javnost Zenice, na izvještačen način prikazuje život u Tetovu, naselju koje se nalazi tik uz dimnjake ove kompanije.

Rezultat je to, nezvanično, odbijanja “ArcelorMittala” da sponzorira “Zenica summer fest”, projekt tog medija, što su Zeničani na društvenim mrežama prokomentirali kao klasični medijski reket.

Upravo je zbog medijskih natpisa nedavno organiziran interni sastanak Alene Kahrimanović, portparola “ArcelorMittala”, i novinara nekoliko medijskih kuća. Interesantno, na sastanak nisu bili pozvani svi novinari redakcija s područja grada, kako je pojasnila Kahrimanović, s razlogom.

Da nešto ne štima, potvrdio je svojim gestom i Fuad Kasumović, koji je odlučio da, kako je izjavio, zbog neprofesionalnog odnosa, ugrožavanja projekta od značaja za lokalnu zajednicu i narušavanja ugleda JP RTV Zenica kod građana Zenice, razriješi dosadašnji Nadzorni odbor Javnog preduzeća Radio-televizija Zenica i imenuje privremeni.

Hoće li, uprkos razrješenju Nadzornog odbora, danas biti mirno okupljanje radnika, ostaje da se vidi. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.