BLED

Dačić nakon susreta s Palmerom: Očekujem da Beograđanka nešto uradi

SAD će izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse

Ivica Dačić i Metju Palmer. Blic

Srna

4.9.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi od decembra mogli početi malo intenzivniji razgovori Beograda i Prištine, ali da nije realno očekivati veliki napredak.  

On se jučer na Bledu sastao s američkim predstavnikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Matthew) te rekao kako očekuje da će SAD izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH i da stvori uvjete za nastavak dijaloga. 

Dačić je naveo kako je s Palmerom najviše razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine. 

- Njihova su očekivanja da će ti razgovori biti intenzivirani. Čeka nas jedan period tranzicije u EU, od (aktuelnog visokog predstavnika) Federike Mogerini (Federica Mogherini) ka budućem visokom predstavniku Žozepu Borelu (Joseph), a poslije su izbori u Srbiji - rekao je Dačić za TV Prva.

On je naveo da ga je Palmer informirao o svojim prioritetima koji se ne odnose samo na dijalog Beograda i Prištine nego i BiH, kao i pitanje hoće li Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti pretpristupne pregovore.

Dačić je pojasnio i svoju šaljivu izjavu da od Palmera ne očekuje ništa, ali kako očekuje od njegove supruge, koja je Beograđanka, te istakao kako ne misli da je to prednost Srbije.

- Palmer će morati sada da se dokazuje da nije pristrasan, odnosno da nije na našoj strani. Očekujem da Beograđanka uradi nešto - rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je Palmer više godina prisutan na Balkanu, te naveo da on ostaje na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara i da će biti zadužen i za zapadni Balkan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.