RAZGOVOR

Mladen Bošković: Koliko znam, nema razgovora o formiranju Vlade FBiH

Nemamo koga predložiti za člana rukovodstva iz reda srpskog naroda

Bošković: Nema koristi od podmetanja i optuživanja. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

5.9.2019

Intenzivirat ćemo rad Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i nakon zasjedanja iduće sedmice plan je da održimo novu sjednicu 24. i 25. septembra, nakon čega bi glavnina tačaka koje su u proceduri trebala biti skinuta s dnevnog reda.

Najavio je to u razgovoru za „Avaz“ Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH.

Podržavaju sve

Naglasio je da HDZ, odnosno HNS, podržava sve što je došlo iz Vlade FBiH, uključujući i zakon o šumama.

No, nije optimista da će doći do imenovanja dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda i time biti popunjeno rukovodstvo Doma. Ističe da u ovome trenutku ne vidi ko bi ga od stranaka parlamentarne većine (SDA, HDZ, SBB i DF) mogao predložiti. 

- Ne vidim kako bi ga mogli izmisliti. Ni SDA, ni SBB, ni DF nemaju predstavnika srpskog naroda u svojim klubovima. To ima HDZ BiH, ali HDZ je rekao da će samo predlagati legalne i legitimne predstavnike – dodao je Bošković.

Formirati vlast

Komentirao je i optužbe iz SDA, iz koje su pozvali HDZ da deblokira proceduru koja će bez uvjetovanja dovesti do brzog izbora rukovodstva FBiH i uspostave Vlade FBiH.

- Sve se vrijeme plasira teza da neko nešto uvjetuje da bi neko drugi bio kriv. Ja mislim da to nije suština. Suština je priče da se nešto radi. Nema, u konačnici, od optuživanja i podmetanja niko koristi – smatra Bošković.

On je kazao da razgovora o formiranju Vlade, koliko je on upoznat, i nema. Tvrdi da HDZ želi da se formira vlast na svim nivoima te da želi biti predvodnik euroatlantskih integracija.

Nastavak saradnje iz prošlog  mandata

Na pitanje šta da očekujemo u naredne tri i po godine kada su sada prisutna neslaganja, Bošković smatra da je prerano procjenjivati kako će biti za mjesec-dva. 

- Vidjet ćemo u utorak, odnosno srijedu, za kada je zakazan nastavak treće i četvrte sjednice, u kojem će pravcu ići. Činjenica je da DF, kao dio parlamentarne većine, nije glasao za rukovodstvo Parlamenta, ali su glasali za ostale točke. Ovo, koliko ja vidim, sa SDA, HDZ-om i SBB-om ide O. K., nastavak je to  saradnje od prošle četiri godine - tvrdi Bošković.

quote
<p>Nema smisla, kaže Bošković, špekulirati šta će biti ako 5. septembra ne bude imenovan mandatar Vijeća ministara BiH.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.