MEHANIZAM Pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine

Odbijen zahtjev ratnog zločinca Radovana Karadžića za preispitivanje odluke o prigovoru na visinu kazne

Predmet završen i ne postoji spis te prema tome nije dostavljen sudiji ili žalbenom vijeću

Sl. M. / Avaz.ba
04.09.2019 16:00

Radovan Karadžić

Foto: Arhiv

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za preispitivanje odluke o odbijanju njegove žalbe na visinu kazne, prenosi BIRN.

Predsjednik MMKS-a sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) odbio je Karadžićev zahtjev da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje odluke kojom je odbačena njegova žalba na pravosnažnu presudu.

U odluci je navedeno da je registrar Suda ranije također odbio Karadžićev prijedlog da se ovaj zahtjev dostavi sudiji Žan-Klod Antonetiju (Jean-Claudeu Antonettiju), obrazloživši da je predmet završen i ne postoji spis te prema tome nije dostavljen sudiji ili žalbenom vijeću.

MMKS u posljednjoj odluci navodi da je registrar svoju odluku zasnovao na nerazumnom tumačenju pravilnika i da je tu napravio grešku, ali da ta greška nije uticala na ispravnost odluke da ne proslijedi Karadžićev zahtjev sudiji Antonetiju.

Ranije je Karadžić u zahtjevu naveo da bi o tome trebao odlučivati sudija Antoneti, a ne predsjenik MMKS-a sudija Ađijus ili najiskusniji sudac Teodor Meron (Theodor).

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

U svojoj odluci o Karadžićevom zahtjevu sudija Ađijus je naznačio kako branilac optuženog insistira na izboru sudije koji će odlučivati o podnescima i da to nije u skladu s profesionalnim standardima, te da se takvo ponašanje "pojačalo njegovim inicijativama za kontakt s određenim sudijom u vrijeme slanja" zahtjeva.  

Ađijus je pozvao branioca da se u budućnosti suzdrži od sličnih ponašanja pred Mehanizmom. 

Karadžić je tražio da sudija Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Ađijusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrasni – s obzirom da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora.

Antoneti je prethodno iz istih ovih razloga isključio trojicu sudija iz Žalbenog vijeća u predmetu Ratka Mladića, a došlo je i do povlačenja sudije Merona iz Vijeća u predmetu protiv Karadžića.

Ranije je i sam Antoneti rekao da je "zabrinut" što mu registrar nije dostavio Karadžićev zahtjev. Prema Antonetiju, odbijanje Ureda registrara da postupi u ovom slučaju može se tumačiti kao "ometanje pravde" s obzirom da se pritvorenik može naći u situaciji da nema pravo da se žali na bilo kakvu odluku.

Karadžić se žalio na ovu odluku MMKS-a i zatražio da o njoj ne odlučuje Ađijus ili Meron.

Komentari

NA VRH