PROTESTI

Mostar bi se ponovo mogao gušiti u smeću: Moguće nove blokade kamiona koji voze smeće

Vlasti nisu ispunile nijedan od njihovih zahtjeva, istakli mještani

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

4.9.2019

Sa protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Mještani više naselja, koja se nalaze sjeverno od Mostara, okupljeni oko Inicijative „Jer nas se tiče“, održali su mirni protest ispred deponije Uborak.

Poručili su da su ponovo spremni blokirati deponiju, odnosno odvoz smeća jer vlasti nisu ispunile nijedan od njihovih zahtjeva.

-Vlasti nisu raspisali tender, što su bili dužni za zatvaranje stare deponije i za ugradnju prečistača za procjedne vode. Okolinska dozvola ističe 16. septembra i mi zahtijevamo u narednih 15 dana održavanje javne rasprave za produžetak okolinske dozvole. Jer, kapacitet deponije je do Nove godine, po izjavama nadležnih. Vlasti nisu namjeravale organizirati javnu raspravu – kazao je Nijaz Hodžić.

Prema riječima Omera Hujdura, predstavnika Inicijative, nadležnima su dali hiljadu razloga zbog kojih ne smiju produžiti okolinsku dozvolu za Javno preduzeće „Deponija“.

Poručio je da su mještani spremni na sve, pa i ponovo blokirati dovoz smeća na deponiju.

-Kuće su od deponije udaljene sto metara i tu nema popravka situacije, osim izmještanja deponije na drugo mjesto-istakao je Hujdur.

Dodao je da imaju sve manje kontakata sa gradskim vlastima i da praktično od juna niko od nadležnih nije mrdnuo prstom da se formira komisija za traženje nove lokacije.

Hujdur je naglasio da su angažirali advokata te da se priprema sva dokumentacija neophodna za tužbe protiv JP „Deponija“, Grada Mostara, ali i protiv svih drugih nadležnih za „Uborak“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.