AKTUELNO

Sondlend: Palmer će direktno izvještavati sekretara SAD o stanju na zapadnom Balkanu

Nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan potvrda američke posvećenosti prema regionu

Gordon Sondlend. Agencije

E. Ma. ( Avaz.ba

5.9.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) tokom boravka u Briselu ove sedmice raspravljao je s evropskim sagovornicima o zapadnom Balkanu, potvrdio je ambasador SAD pri Evropskoj uniji Gordon Sondlend (Sondland).

Istakao je da je nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan potvrda američke posvećenosti prema regionu, prenosi Glas Amerike. 

- Palmer će odgovarati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažirati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažiramo na zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identificirali - izjavio je Sondlend novinarima.

Državni sekretar Pompeo je u toku posjete Briselu, između ponedjeljka i utorka, razgovarao isključivo s budućim EU čelnicima koji će dužnost preuzeti od 1. novembra ove godine.

Pompeo se sastao s nominiranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejen (Leyen), novoimenovanim predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem (Sassoli), kao i budućim visokim predstavnikom EU Džozepom Borelom (Joseph Borell), koji će u svom portfelju imati i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prema navodima američkog diplomatskog predstavnika u EU Gordona Sondlenda, razgovori oko situacije u regionu zapadnog Balkana su bili produktivni, te da zvanični Vašington, prema Sondlendu, “namjerava da blisko sarađuje s EU oko ovih pitanja, te pruži punu podršku”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.