SAOPĆENJE

Brkić: Put u EU i NATO-u vanjskopolitički prioriteti BiH, ali bez vlasti nema napretka

Brkić: Bez Vijeća ministara BiH ne može biti partner EU. Avaz

Avaz.ba

5.9.2019

Kako ni godinu nakon održanih izbora nisu implementirani izborni rezultati, BiH je u zastoju i nema nikakvog napretka na putu u EU. Pristupanje EU je jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH. 

Nužno je napraviti zaokret, a prvi korak mora biti formiranje vlasti, izjavio je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni sekretar HDZ-a BiH. 

On je podsjetio da je Evropska komisija, u više navrata, pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi BiH nastavila europski put te stekla status države kandidata. 

- Nažalost, bez novog Vijeća ministara BiH ne može biti partner EU u pregovorima - kazao je Brkić. 

Brkić je dodao da je pristupanje NATO savezu drugi važan vanjskopolitički cilj BiH. Hrvatski dužnosnici su svojim aktivnim zalaganjem pomogli u intenziviranju odnosa s međunarodnim partnerima.  

- U pogledu pristupanja, institucije BiH, kao i Povjerenstvo za NATO integracijski proces (PNIP), na čijem sam čelu, već su prije osam mjeseci izradile i dostavile prvi nacrt Godišnjeg državnog plana (ANP), koji će, vjerujem i očekujem, Vijeće ministara BiH, sukladno ranijim odlukama Predsjedništva BiH te Ustavu i zakonima, konačno uvrstiti na dnevni red, raspraviti i poslati u sjedište NATO-a u Briselu. Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) je, u posebnom pismu upućenom Predsjedništvu BiH, istaknuo pohvale za naš rad - naglasio je Brkić.

Istaknuo je da NATO nije samo vojni nego i politički savez koji dijeli vrijednosti slobode, demokratije, pluralizma i konsenzusa, koje BiH može duboko ukorijeniti pristupanjem NATO-u. 

- Pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u ne predstavlja zapreku BiH u pogledu saradnje i s državama koje nisu članice navedenih saveza - zaključio je Brkić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.