SARAJEVO

Akcija „Bankar“: SIPA uhapsila uposlenike "Sberbanke", „zaradili“ više od milion maraka

Prilikom pretresa oduzeti su predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka

Akciju izvela SIPA. Ilustracija

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

5.9.2019

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji  kodnog naziva “Bankar”  uhapsili su su tri osobe, koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja i pranje novca'

Prema nepotvrđenim informacijama, pali su voditelj odjela i njegovi pomoćnici. Iz ove banke tvrde pak da je riječ je o bivšim uposlenicima koje su prijavili Tužilaštvu KS. No nezvanično saznajemo da su im otkazi uručeni tek nakon što su otkriveni u nezakonitim radnjama.

Prilikom pretresa oduzeti su predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

Uposlenici banke sumnjiče se da su u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva.

Osumnjičeni su prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine.

Na taj način stekli su protivpravnu imovinsku korist od 1.094.626 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813 KM.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i u toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.