HRVATSKA Osobe iz Pakistana i Bangladeša

Grupi migranata iz Pokupskog policija izdala rješenja o povratku u BiH

Krenuli prema Italiji

Fena
05.09.2019 19:10

Migrantska kriza u BiH

Foto: Ilustracija

Grupi migranata iz Pakistana i Bangladeša, u srijedu zatečenenih u Pokupskom, zagrebačka policija izdala je rješenja o povratku u BiH, iz koje su ilegalno ušli u Hrvatsku, a niko od njih, kako se saznaje, nije zatražio azil ili ljekarsku pomoć. 

Mediji su ranije objavili da je grupa od dvadesetak migranata, koja je krenula prema Italiji, pješice došla cestom od Velike Gorice prema Pokupskom, gdje su sjeli pred crkvu i čekali da ih skupi policija.

Zagrebačka policija Hini je potvrdila da je "provedenim postupkom utvrđeno da se radi o državljanima Pakistana i Bangladeša, koji su prethodno nezakonito prešli državnu granicu" i ušli u Hrvatsku s područja Velike Kladuše.

Svi su procesuirani skladno odredbama Zakona o strancima te su im izdana rješenja o povratku. Tokom provođenja postupka osobe nisu izrazile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom niti je bilo potrebe za ljekarskom intervencijom, kažu u policiji.

- S obzirom na lokaciju na kojoj su zatečeni i da se radi o grupi nezakonitih migranata, ali i uzimajući u obzir dobre rezultate pojačanog postupanja policijskih službenika u sprječavanju krijumčarenja ljudima temeljene na procjenama analitičkih timova, a koji su aktivni i na ovom području, za pretpostaviti je da je intervencijom policijskih službenika spriječeno daljnje krijumčarenje prema Republici Sloveniji- ističu u zagrebačkoj policiji.

Prema službenim podacima policija je na nacionalnom nivou tokom osam mjeseci ove godine spriječila 11.685 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. U istom razdoblju uhapšeno je 595 krijumčara nezakonitih migranata, dok je prošle godine u istom razdoblju uhapšeno 312 krijumčara.

Komentari

NA VRH