AKTUELNO Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Crnadak učestvovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata BiH u Slovačkoj

Drugog dana službene posjete predviđena je posjeta slovačkom ministarstvu vanjskih poslova u Bratislavi

Piše: Fena

S ceremonije otvorenja

Foto: MVP


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je, prvog dana službene posjete Slovačkoj Republici, učestvovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata BiH u Senecu kod Bratislave, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Crnadak je istakao da je prvi Počasni konzulat BiH u Slovačkoj Republici novi korak ka još boljim odnosima s tom zemljom koja je veoma važan evropski prijatelj i partner BiH, dobro razumije unutrašnje odnose u BiH i uvijek je na strani što bržeg napretka BiH na evropskom putu.

Izrazio je nadu da će Počasni konzulat posebno doprinijeti jačanju ekonomskih veza dviju zemalja, stvaranju uvjeta za nove investicije u BiH i povećanju vanjskotrgovinske razmjene.

Poželio je sreću u radu Počasnog konzulata i pozvao da konzulat bude u funkciji povezivanja Slovačke Republike sa BiH u oblasti kulture, sporta, umjetnosti i nauke.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će u aktivnosti Počasnog konzulata biti uključeno što više ljudi iz svih dijelova BiH - i iz Republike Srpske i FBiH, kako bi približavanje Slovačke Republike i BiH bilo što efektnije i dugotrajnije.

U ceremoniji svečanog otvaranja Počasnog konzulata BiH u Slovačkoj Republici učestvovao je i slovački ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak.

Drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici predviđena je posjeta slovačkom ministarstvu vanjskih poslova u Bratislavim gdje će biti održan radni sastanak s ministrom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OSCE-a.

NA VRH

Komentari