ODLUKE

Stotine novih radnih mjesta u poljoprivredi, industriji, zanatima

Novac će biti plasiran isključivo putem Razvojne banke FBiH

Drljača i Lončar na pres-konferenciji: Povoljniji uvjeti. M. Tabaković

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

6.9.2019

Privrednicima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj koji planiraju zaposliti povratnike na raspolaganju će biti 12 miliona KM kreditnih sredstava kao poticaj zapošljavanju. Novac će biti plasiran isključivo putem Razvojne banke FBiH po povoljnijim uvjetima nego do sada.

Data saglasnost

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača očekuje da će, zahvaljujući kreditima, biti otvorene stotine novih radnih mjesta.

- Prioritet je osigurati veće zapošljavanje u poljoprivredi, metalskoj industriji, građevinskoj, drvnoj i tekstilnoj - rekao je Drljača nakon što je Vlada FBiH jučer dala saglasnost na Program kreditnih plasmana za poticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ). 

Helena Lončar, direktorica Zavoda, naglasila je da je dosadašnji program, koji datira iz 2005., zastario, o čemu svjedoči da ove i prošle godine nije bilo zahtjeva za kredite.

- Zato smo sada dali bolje uvjete, nižu kamatnu stopu, veći iznos kredita, manje troškove obrade, produženje grejs perioda - rekla je Lončar.

Jašarspahić: Neće biti izabrani oni koji nisu vraćali ranije kredite. Arhiv

Ovaj program pozdravili su jučer iz Obrtničke i Privredne komore FBiH.

Dobar poticaj

- Mi smo i tražili nešto takvo da bi obrtnici, posebno porodični, mogli povećati solventnost i mogućnost da se od malih razviju u veće obrte – rekao je Adem Crnalić, potpredsjednik Obrtničke komore FBiH.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, istakao je da će ova kreditna linija biti povoljnija nego kod komercijalnih banaka i poticaj za kompanije koje rastu. Dodao je da je važno da neće biti izabrani oni koji nisu vraćali ranije kredite.

quote
<p>Linija za kreditiranje uvedena je i za stare zanate, istakla je Lončar.</p>

Uvjeti kredita

Krediti za novo zapošljavanje, po novouposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju iznose 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivredu i održavanje starih zanata 20.000 KM. 

Rok otplate je sedam godina, a grejs period godinu, odnosno tri u slučajevima finansiranja poljoprivredne proizvodnje ili startup projekata. Kamata je 2,5 posto za industriju, zanatstvo i usluge te dva posto za poljoprivredu i stare zanate.

Za održavanje postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10.000 KM po uposleniku, pet godina je period otplate, a grejs period godinu, dok je kamata tri posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.