SAOPĆENJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić odgovorio na protestnu notu Ukrajine: Dodikov stav nije stav države Bosne i Hercegovine

Fena
06.09.2019 11:08

Željko Komšić

Foto: Arhiv

Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je uputio saopćenje za javnost povodom diplomatske protestne note Bosni i Hercegovini koju je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u vezi s izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Predsjedavajući naglašava da stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegova podrška nelegalnoj aneksiji Krima nije stav države Bosne i Hercegovine nego Dodikov lični stav.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod, podsjećajući na stav EU da Evropska unija ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije.

Također je podsjetio i na to da je EU još u martu 2014. uvela mjere ograničavanja protiv Rusije.

- Te su mjere donesene kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Ekonomske sankcije trenutno su produžene do 31. januara 2020. - rekao je Komšić, navodi se u saopćenju.

Komentari

NA VRH